bela krajina

V Livarju dražje odlaganje odpadkov ogroža 260 delovnih mest

21.9.2011 | 17:10 | STA

Slika je ilustrativna (Foto: M.B.J., Arhiv DL)

Slika je ilustrativna (Foto: M.B.J., Arhiv DL)

Črnomelj - V črnomaljskem Livarju, proizvodni enoti livarne v Ivančni Gorici, te dni zaradi neizdanega okoljskega dovoljenja za črnomaljsko deponijo Vranoviči iščejo rešitev za odlaganje proizvodnih inertnih odpadkov. Odlaganje na drugih mestih bi zmanjšalo konkurenčnost podjetja in vodilo do odpuščanja vseh 260 Livarjevih črnomaljskih delavcev.

Kot je povedal predsednik uprave Livarja Damjan Debeljak, v proizvodnem procesu črnomaljskega Livarja mesečno nastaja od 300 do 400 ton odpadka, pretežno sestavljenega iz kremenovega peska, ki so ga doslej odlagali na črnomaljsko deponijo Vranoviči, v katero je Livar doslej vložil približno četrt milijona evrov.

Deponija je v lasti črnomaljske Komunale, ki zanjo ni dobila okoljskega dovoljenja, kar pomeni, da bo moral Livar za njegove inertne odpadke iskati druga in zaradi stroškov prevoza precej dražja odlagališča, je pojasnil Debeljak.

Odlaganje na območju Črnomlja je povezano s konkurenčnostjo podjetja, ki ga je letos prizadelo tudi zmanjšanje naročil sosednjega Secopa, ki proizvodnjo seli na Slovaško. Kljub temu Livar tekoče posluje pozitivno, v primeru, da bo morala črnomaljska Komunala deponijo v Vranovičih zapreti, pa se Debeljak boji, da bodo morali v najbolj črnem primeru odpustiti vseh 260 zaposlenih.

S črnomaljsko občino in tamkajšnjo Komunalo sicer iščejo rešitve, ki pa terjajo določen čas. Tega pa v Livarju nimajo, je še povedal Debeljak. Po besedah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič postopek za izdajo okoljskega dovoljenja za vranoviško deponijo za inertne odpadke še teče, kljub temu da je črnomaljska Komunala na Agencijo RS za okolje doslej poslala vrsto dopolnitev, pa se z njegovo izdajo že dve leti zapleta.

Glede pogojev za izdajo okoljskega dovoljenja se bodo s predstavniki agencije za okolje pogovarjali 6. oktobra, Čemas Stjepanovičeva pa upa, da se bodo na omenjenem sestanku uspeli dogovoriti, kaj je treba storiti, da bo postopek speljan do konca in da bo deponija v Vranovičih lahko delovala naprej, je še povedala.

Livar s proizvodnima enotama v Ivančni Gorici in Črnomlju je največja livarna v Sloveniji. Ponuja ulitke iz sive in nodularne litine ter storitve lastne mehanske obdelave, konstruiranja modelov ter izdelave orodij. Pomemben del njegove ponudbe je kanalski program lastne blagovne znamke. Podjetje odlikujejo sodobna tehnologija, priznano inovativno znanje, kakovost ponudbe in odgovornost do okolja.

‹ nazaj

Komentarji (19)

21.9.2011OceniJanez 
Ko bi le ti strokovnjaki iz agencije3 za okolje bili v vs3eh primerih tako rigorozni. Me prav zanima če bodo pripravljeni delavcem, ki bodo zaradi njih izgubili delo oni zagotovili novo zaposlitev. Sploh pa so ti Kekci iz agencije za okolje pojave zase.Tam kjer bi zares morali ukrepati so tiho in neučinkoviti, v posameznih primerih pa se držijo predpisov kot pijanec plota. Pa še to, livarski pesek, ustrezno deponiran pa res ne predstavlja okoljskle nevarnosti.
21.9.2011OceniLEKARNA 
Bojo zdaj mogoče SDS in NSi zbirali podpise za ohranitev delovnih mest ?
21.9.2011OceniLivar 
Tako kot za Lekarno bo potrebno tudi sedaj zbiranje podpisov, da bo občinska vladna koalicija SD+DESUS+LDS+ZARES+SMS+SNS+NEODISNI zagotovila usrezne pogoje (deponijo) za delovanje Livarja.
22.9.2011OceniKONČNO 
Končno se bosta cedila med in mleko.Bivši Komunist JJ to obljublja.Potem bo tudi Črnomelj zacvetel.
23.9.2011OceniIve 
Zakaj pa županja ni uporabila svoje "močne" pozicije v DESUSu, saj je okoljsko ministrstvo v njihovi domeni? Same prazne obljube so jo bile, zdaj pa je izguba naših delovnih mest njena "zasluga". Če sama ni sposobna nič narediti, pa naj nam vsaj ne škodi s svojim nedelom.
23.9.2011OcenizelenJure 
pokazatelj kako grdo umazanija in delovna mesta v odročnih krajih vštric , Morda pa PROTEUSovci imajo tudi prste zraven pri tem --vprašajmo jih ?? zdravo okolje in umazana industrija pać negresta skupaj -- solatka na črnomaljskih vrtovih je polna prahu iz livarne pa ne zganjate panike kakor za vonj dreka -gnoja . najbolje ustanovit civino inicijativo za ohranjajje umazane industrije v BK . Kje so zdaj razni RIC ,Tic .......... KPK z svojimi (15-20 ljudmi - dobro plačanih ) , ki obljubljajo nova že nekaj let delovna mesta , razvoj , poslovne cone ,...... in ''medico'' beokranjcem.
23.9.2011OceniZares 
Zares ni zbiral nobenih podpisov za lekarno in ne proti
23.9.2011Oceniandrej 
Ja gospodarska situacija je zelo slaba po celem svetu, tako, da smo tega deležni tudi v Sloveniji in Beli krajini. Če je Livar izgubil del naročil in ima manj dela se bojim, da je ta deponija samo izgovor za krizo in grožnja za odpuščanje zaposlenih.
23.9.2011OceniHoćemo gusle 
andrej na Slovaškem ni krize , odpirajo novo tovarno komresorjev in njihove livarne dobivajo dodatna naročila. Kaj je vodstvo Danfosa naredilo, da bi ostala proizvodnja v Črnomlju? Nesposobneži ...
23.9.2011Ocenimiha 
Nesposobnežem je že obljubila nove službe, samo aplavdirat ji morajo še naprej. To je pa tudi še edini aplavz,ki ga lahko dobi. S svojo neaktivnostjo pa bo še Livarju pomagala,da spokat kufre. Res sposobna, dobro da bodo volitve. Ne pozabit tega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava