gospodarstvo

Dnevnik: Milijardni posli Darija Južne

3.10.2011 | 10:35 | M. M.

Dari Južna, lastnik sevniške Lisce na eni od minulih modnih revij v Ljubljani. (P. P., arhiv DL)

Dari Južna, lastnik sevniške Lisce na eni od minulih modnih revij v Ljubljani. (P. P., arhiv DL)

Ljubljana - Leta 2010, ko je likvidnost na Ljubljanski borzi in trgih nekdanje skupne države dosegla rekordno nizke ravni, je belokranjskemu poslovnežu Dariju Južni uspelo holding Perspektivo FT preobraziti v enega največjih finančnih trgovcev v Sloveniji. Kot danes poroča Dnevnik, je namreč samo lani Perspektiva FT kupila za 920 milijonov evrov in prodala za 922,5 milijona evrov kratkoročnih finančnih naložb, v Skupini Perspektiva pa je bilo lani opravljenih za kar 1,5 milijarde evrov nakupov in prav toliko prodaj finančnih naložb. Skupno torej več kot tri milijarde evrov, kar je denimo trikrat več, kolikor je znašal lanskoletni promet vseh borznih članov Ljubljanske borze skupaj.

Po informacijah Dnevnika naj bi glavnino poslov predstavljale transakcije s potrdili o bančnih vlogah, manjši del pa posli z obveznicami. "Perspektiva FT nastopa kot kupec in prodajalec pri trgovanju s potrdili o vlogah, pri teh poslih pa sodelujemo z več slovenskimi bankami in pravnimi osebami. Točnega zneska, ki ga vrtimo na trgu, ne morem razkriti, saj je to poslovna skrivnost," je povedal Južna in zatrdil, da njihova marža pri teh poslih znaša manj kot 0,1 odstotka od skupnega prometa.

Ker se potrdila o vlogah prenašajo s posebno izjavo, tako imenovano indosamentno izjavo, ni mogoče preveriti, za koga pri teh poslih sploh posreduje Južna. Kot še poroča Dnevnik, je med strankami Perspektive FT tudi Petrol, ki je prek več podjetij v okoli 10-odstotni lasti Južne, ta pa je med drugim tudi član Petrolovega nadzornega sveta, a je zatrdil, da je Petrol le ena izmed njihovih manjših strank.

‹ nazaj

Komentarji (14)

3.10.2011Oceni-oktober- 
Južna prodaja apartmaje/Liščine,delavske/ v Piranu!
3.10.2011Ocenikoma 
Vizjakov prijatelj in še ...
3.10.2011OceniAnton 
Tale Vizjak-maligan,pa ima resnično zelo globoke žepe,veliko je potrebno,da se napolnijo do vrha...
3.10.2011OceniAnton 
Vino Brežice,ki ga je pomagal"olastniniti"prijatelju Mihajlo Ćuli,je bil prvi večji projekt takratnega ministra gospodarstva Vizjaka,in tudi začetek konca Vina...
3.10.2011OceniSebastajan 
Južni odlično uspeva pod Pahorjevo vlado....Le kdo lahko obrača na 1.000.000.000€ denarja?
4.10.2011OceniFirbec 
Ali ta belokranjski uspešnež morda tudi v Beli krajini kaj investira? Nisem še slišal, da bi bil kakor koli dejaven na tem področju. Ali pa morda kako drugače skrbi za Belokranjke in Belokranjce, denimo tako, da jih v svoji firmi zaposluje ali pa tudi katerega od belokranjskih dijakov ali študentov vsaj štipendira?
4.10.2011Ocenipodgurc 
običajno se je po takšnih zgodbah o uspehu kmalu začelo pisati o zlomu!-Zidar, Hilda ipd.
4.10.2011OceniMILAN 
A JE TALE ČLANEK TUKAJ ZATO DA SE PREPREČI GRADNJA ŠPORTNE DVORANE V NOVEM MESTU
5.10.2011Oceni**** 
LJUDJE KAKO STE NEVOŠČLJIVI IN MISLITE SAMO SLABO. HVALA BOGU DA JE GOSPOD USPEŠEN!
5.10.2011OceniFrnz 
Davek na finančne transakcije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava