gospodarstvo

Gazela 2011: Dama, Mikrografija in Sun Roller Adriatica

4.10.2011 | 08:00 | M. M.

Dolenjske Toplice - Na podlagi rasti prihodkov in zaposlovanja, drugih finančnih podatkov ter podjetniške zgodbe je komisija časnika Dnevnik z glasovanjem izbrala tri nominirance, ki se bodo v četrtek v Dolenjskih Toplicah potegovali za priznanje dolenjsko-posavska gazela 2011.

Nominirana podjetja po abecednem vrstnem redu so: podjetji Dama (izdelujejo papirnate vrečke in embalažo) in Mikrografija (zagotavljajo informacijske sisteme za urejanje in arhiviranje dokumentov) iz Novega mesta ter Sun Roller Adriatica iz Kanižarice (izdelujejo mobilne hiše). Med letošnjimi kandidati je bil sicer še Mlin Katić (mlinarstvo in trgovina) iz Leskovca pri Krškem.

Gazele rastejo že enajsto leto

Najboljše med hitro rastočimi - zlato, srebrno in bronasto gazelo - bodo razglasili 26. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Omenjeni izbor najboljših med hitro rastočimi slovenskimi podjetji sicer poteka že 11. leto. Podjetja se k sodelovanju na morejo prijaviti, pač pa so povabljena na podlagi javno dostopnih podatkov o poslovanju. Na lestvico 100 najhitreje rastočih v regiji se uvrstijo na podlagi rasti prihodkov od prodaje v petletnem obdobju (za izbora Gazela 2011 so bili torej upoštevani podatki med letoma 2005 in 2010). Poleg rasti prometa in zaposlovanja metodološka komisija finaliste izbira tudi glede na druge kazalnike, in sicer podjetniško zgodbo, filozofijo podjetja, naravnanost na tuje trge in panogo, v kateri deluje. Verodostojnost izbora temelji na skrbno oblikovani in natančni metodologiji, nad katero bdi metodološka komisija, poudarjajo organizatorji.

Med letošnjimi nominiranci so tudi znane "gazele" iz prejšnjih izborov:

Dama

Dama je na domačem in tujih tržiščih uspela s papirnatimi vrečkami, v prihodnosti stavijo na biorazgradljive vrečke. (Foto: spletna stran Dame)

Dama je na domačem in tujih tržiščih uspela s papirnatimi vrečkami, v prihodnosti stavijo na biorazgradljive vrečke. (Foto: spletna stran Dame)

Glavna dejavnost podjetja, ki ga je leta 1990 ustanovil Davorin Križan, je proizvodnja papirnatih vrečk in embalaže, opravlja pa tudi storitev ročnih dodelavnih del. Na področju izdelave vrečk za pakiranje kruha, peciva in zdravil je podjetje Dama vodilno v Sloveniji. Po nekaterih ocenah pokriva več kot 70 odstotkov slovenskega trga, prebija se tudi v tujino. Izdelek, v katerem trenutno vidijo največji potencial, so biološko razgradljive vrečke. Gre za relativno nov, do okolja prijazen proizvod za zbiranje bioloških odpadkov v gospodinjstvih. Vrečke so razgradljive in narejene iz papirja, primernega za kompostiranje. Čeprav jih na trgu intenzivno ponujajo že nekaj časa, pa pri trgovcih še ni prevelikega zanimanja za njihovo prodajo. V podjetju so prepričani, da bo nova zakonodaja, ki zapoveduje ločeno zbiranje bioloških odpadkov, ob večjem povpraševanju trgovce spodbudila, da bodo biološko razgradljive vrečke umestili na svoje prodajne police. Proizvodne procese jim je uspelo optimizirati. Kljub temu se zavedajo, da delo na tem področju še ni končano, zato vodstvo skupaj z zaposlenimi išče dodatne možnosti za izboljšave in racionalizacijo. Ključ za uspeh vidijo v tem, da jim je dovolj zgodaj uspelo prerasti iz "garažnega" obrata v nekoliko večje podjetje.

Mikrografija

Med letošnjimi sedmimi nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije za gospodarske in podjetniške dosežke 2011 je bil tudi direktor družbe Mikrografija Boštjan Gaberc. (Foto: spletna stran Mikrografije).

Med letošnjimi sedmimi nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije za gospodarske in podjetniške dosežke 2011 je bil tudi direktor družbe Mikrografija Boštjan Gaberc. (Foto: spletna stran Mikrografije).

V podjetju Mikrografija trgu ponujajo informacijske sisteme za urejanje in arhiviranje dokumentov. Podjetje je fleksibilno, sprejemajo se lahko hitre odločitve. Direktor in 100-odstotni lastnik Boštjan Gaberc je podjetje ustanovil pri zgolj 22 letih. Njegov cilj je bil zelo enostaven: poiskati nekaj, česar drugi ne delajo. Leta 1992 je bilo znanja o internetu in e-rešitvah v Sloveniji še zelo malo, zato je veliko potoval in nabiral informacije. V zadnjih letih so jim večja naročila v tujini omogočila ponovno rast, prisotni so tudi v Nemčiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Priložnost podjetja je tudi poslovanje v oblaku in e-zdravje, kar zajema e-poslovanje zdravstva: e-recepti, naročanje prek telefona in podobno. V tujini, kjer se srečujejo z globalno konkurenco, so konkurenčni zaradi svojega znanja, specializacije in prilagodljivosti, ki jo dosežejo z izjemnim kadrom, nenehnim iskanjem novih priložnosti v produktih in tržnih poteh.

Sun Roller Adriatica

Sun Roller Adriatica naj bo to jesen v Beli krajini zaposlil 50 novih delavcev. (Foto: spletna stran skupine Adria)

Sun Roller Adriatica naj bo to jesen v Beli krajini zaposlil 50 novih delavcev. (Foto: spletna stran skupine Adria)

Osnovni proizvodni program podjetja iz Kanižarice pri Črnomlju je proizvodnja mobilnih hišk, ki na tej lokaciji poteka že od leta 2003. Po osmih letih delovanja je podjetje Sun Roller Adriatica nadaljevalo svoje poslanstvo "udobja doma v naravi" kot del skupine Adria. Najpomembnejše konkurenčne prednosti podjetja so bližina trga, znanje, timsko delo, inovativnost, visoka kakovost izdelkov, dolgoletne izkušnje in tradicija lastnikov ter sinergijski učinki znotraj skupine Adria. Rezultat tega so zanesljivi, kakovostni in cenovno ugodni produkti s široko paleto funkcionalnih tlorisnih rešitev. Proizvodni cikel podjetja Sun Roller Adriatica je vezan na sezono. Od novembra do maja poteka proizvodnja, od februarja do julija odprema, v razvojnem oddelku pa tedaj že snujejo nove proizvode. Kar 97 odstotkov prodaje podjetja Sun Roller Adriatica zavzema izvoz. Njegovi glavni trgi so Italija, Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška, Poljska in Rusija in postati namerava vodilni proizvajalec mobilnih hišnih enot v jugovzhodni Evropi. Sun Roller Adriatica je trenutno edino podjetje v Beli krajini, ki zaposluje, zaradi slabih gospodarskih razmer na tem območju pa lahko pridobi najboljši možni proizvodni kader. To jesen bo zaposlilo dodatnih 50 ljudi, 80 odstotkov delavcev pa je že zaposlenih za nedoločen čas.

‹ nazaj

Komentarji (2)

4.10.2011OceniMarjan 
Gledal sem Dnevnikovo lestvico gazel, pa mi ni jasno, kako je lahko podjetje Ambi iz Smolenje vasi na tej listi?
8.10.2011OcenizelenJure 
nagrada je Sun roller-ju , .ni pa obdelodaneno, da se v teh dneh pošilja delavce na čakanje ,kar je prvi korak proti odpuščanju ..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava