Na Zlati čeladi obstala v kvalifikacijah

4.10.2011 | 15:00

Vse fotografije: Jože Lesjak

Pardubice - V nedeljo se je v Pardubicah na Češkem končala že 63. tradicionalna dirka za Zlato čelado v spidveju. Dirko je v velikem finalu prvič dobil Norvežan s Poljskim potnim listom Rune Holta. Od Slovencev sta letos na tej najprestižnejši pozivni dirki nastopila voznika AMD Krško Matija Duh in Aleksander Čonda, ki si je nastop priboril po odličnem nastopu na petkovi mladinski dirki za Zlati trak. Oba dirkača sta na Češkem kljub spodbujanju številnih slovenskih navijačev obstala že v kvalifikacijskih vožnjah.

Dirkaški vikend za 63. Zlato čelado se je začel že v petek, ko je bila na sporedu dirka za Zlati trak, na kateri so slovenski vozniki v preteklosti pustili svoj pečat. Leta 1997 se je Matej Ferjan kot prvi Slovenec prebil v finale in tam osvojil tretje mesto. Za njim je preboj v finale dvakrat uspel tudi Mateju Žagarju, in sicer je bil leta 2001 četrti, tri leta kasneje pa je bil tretji. Letos se je v finale prvič uvrstil Aleksander Čonda in osvojil peto mesto. S to dirko si je kot mladinec tudi zaslužil povabilo na nedeljsko dirko za Zlato čelado, na kateri se je pomerilo kar 36 tekmovalcev.

Sicer se 24 voznikov najprej pomeri v štirih kvalifikacijskih skupinah po šest, v vsaki skupini pa prvi trije napredujejo v četrtfinale, skupno jih napreduje torej 12, kjer pa jih čaka prav tako dvanajst postavljenih voznikov, ki v izločilnih bojih napredujejo vse do malega in velikega finala. Tokrat je veliki finale pripadel staremu znancu krškega ovala Runeju Holti, ki je s tem osvoji svojo prvo Zlato čelado, drugo mesto v finalu je zasedel Šved Antonio Linback in tretje mesto mladi Poljak Piotr Pawlicki. Slednjemu se nasmiha tudi naslov mladinskega svetovnega prvaka, saj dirko pred koncem krepko vodi v skupnem seštevku.

Mitja Pungarčič

Galerija

Komentarji (7)

4.10.2011Ocenialkohol 
super fotografije, drugač je pa v petek na zlati štuhi sandi kr razturu, je zmer bolj bliz Žagarjevim rezultatom. Sam da bi tak uspel nadaljevati go Čonda go
4.10.2011Ocenikrnekdo 
neki fotk je pa iz sobotne dirke mladinskega svetovnega prvenstva a ne, pa prve vožnje kvalifikacij za čelado tud...., hehe se vidi kire so sobotne kire so pa nedeljske, že po soncu in folku..., v nedeljo so polne tribune!
6.10.2011Ocenidomač 
alkohol, si pa res na grobo ocenil napredek Čonde. Jaz letos ne vidim nekega napredka. Lep pokazatelj je DP SLO-HR, kjer ni uspel pridet do končnega drugega mesta. Na mladinskem SP vsi vemo kje obstanejo Slovenci. Primerjati njegove rezultate z Žagarjevim je zaenkrat prav smešno.
6.10.2011Ocenialkohol 
domač! verjetno si navijač kirga dugega voznika iz amd krško zato bi, kot ponavadi navijači počnete zmanjšal uspehe recimo temu nasprotnika tvojega favorita. Res je, da Čonda ni drugi v prvenstvu SLO - CRO, vendar če gledaš rezultate Čonde cele sezone boš hitro ugotovil, da je kljub "materialni podhranjenosti" letos bil v polfinalu SP v Goričanu, v finalu EP (oboje članska konkurenca) v reprezentanci drugi voznik in ne nazadnje je bil v finalu tud na "Štuhi", kar je od slovenskih voznikov uspelo le še Ferjanu in Žagarju, tak da v danih pogojih fant dela spodbudne rezutate. Če ne bi mel smole v s tehniko na kvf, dirki za mladinsko SP v Goričanu in še kje, bi takšni pristranski ocenjevalci kot si ti ne mel več kej povedat!! Sicer pa mal poglej rezultate Ferjana in Žagarja v Čondinih letih in zraven upoštevaj še finančne vložke v vse treh v mladinskem obdobju pa mi odpiš kaj si ugotovil. Me prav zanima do kakšnih zaključkov boš prišel :))
6.10.2011Ocenialkohol 
Joj, pa da ne pozabim nagradnega vprašanja za takšne kot si ti...., Koliko slovenskih tekmovalcev je lani in letos upelo premagat Žagarja? Odgovor je jasen edini Čonda!! Pa da bo jasno - lani na zadnji dirki DP v Krškem, letos pa dvakrat prav tako v Krškem, najprej na kvf. za SP, pol pa spet na zadnji dirki DP tak da..... no in res pričakujem tvoj odgovor, kateri od voznikov je naredil v AMD Krško v povprečju najboljše rezultate v tej sezoni?
6.10.2011Ocenikaco 
Kaj je alko, ti je domač mal na živc stopu hehe....., nej te potolažim, v osnovi se globoko strinjam s tabo glede kar nekja tvojih navedb okol Čonde. Res je, da je edini od naših Žagarja premagal prov čonda, in rezultati ki si jih navedel niso izmišljeni, a si pozabu dodat, da v AMD Krško razen redkih izjem kot je naprimer Arenšek, nihče dobesedno čonde ne mara. Sto za lase privlečenih razlogov so že našli zakaj majo raj Duha pa Kukovco in zakaj jima bolj finančno pomagajo kot nekomu ki dela rezultate..... tak ne bojo nikol dobil prvaka niti uspešnega mednarodno uvelavlenga dirkača, čonda pa če ne spoka al v drug klub al pa v tujino v tej okolici nima nobenih možnosti napredovanja. še to kar je do zdej naredu je v danih okoliščinah noro dobro. Un Žigante tavlki al pa tamau pa nej si Duha pa Kukovco domov vzameta pa veleuma Milana tud
6.10.2011Ocenialkohol 
Res mi je mal na kabl stopu. Verjetn je en od navijačev Duha al pa Kukovce. V društvu nej že enkrat prvaka nardijo (sfinancirajo) ne pa da se grejo finančno podpiranje povprečnežev kot to počnejo že verjetno več kot dvajset let. Duh že itak dve let neki psihira, rezultatov nobenih, dnarja pa ko v pravljici skratka profesionalec, ki mu ni treba hodit v službo. Kukovica tud profi, ni tolk "fedra" ko pr Duhu v službo pa vseen ni treba hodit. Na DP je letos naredu rezultat je pa drugje bolj tema in mene ni prepričal. Čonda in Ivačič pa ko zadnje sirote en hod v službo drug v šolo rezutati in pokazano s slabšim materjalom in manj dnarja je pa boljše od tistih dveh ljubljenčkov nekih krških funkcionarskih veleumov.

Komentiraj prispevek