kronika

Prijeli podkupljivega gradbenega inšpektorja

11.10.2011 | 13:10 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Konec septembra so bili novomeški kriminalisti obveščeni, da naj bi gradbeni inšpektor jemal podkupnino. V zameno za podkupnino naj ne bi izvedel uradnih dejanj, ki bi jih v konkretnem primeru moral izvesti, so danes sporočili s PU Novo mesto.

Kot je zapisala predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik, so kriminalisti na podlagi obvestila takoj pričeli s klasičnim zbiranjem obvestil in dokazov in z izvajanjem zakonsko predpisanih ukrepov po usmeritvah krškega okrožnega državnega tožilstva in na podlagi odredb sodišča in tožilstva.

Ugotovili so, da je konec avgusta letos gradbeni inšpektor (46-letni osumljenec) samostojnemu podjetniku - izvajalcu del na enem izmed zasebnih gradbišč- predstavil svoje ugotovitve, da so izvedena dela črna gradnja. Predvidena kazen naj bi znašala preko 60.000 evrov.

Izvajalec del je kasneje navezal stike z osebo, ki naj bi »urejala« tovrstne zadeve. Ob srečanju je 39-letna ženska izvajalcu ponudila možnost, da za 5000 evrov lahko uredi zadevo. Dogovorila sta se za plačilo v dveh obrokih z mesečnim zamikom. Prvi obrok je izvajalec del plačal v dogovorjenem roku.

Minuli četrtek, 6. oktobra, oz. takoj po tem, ko je osumljenka prejela drugi del podkupnine in sta si denar s 46-letnim osumljencem razdelila, so novomeški kriminalisti oba prijeli in izvedli več hišnih preiskav, za katere so pridobili odredbe sodišča. Hišne preiskave so izvedli v poslovnih prostorih, stanovanjskih hišah in v osebnih vozilih.

Kriminalisti so zasegli mobilne telefone, računalnike, dokumente, nosilce podatkov in celoten znesek podkupnine.

Za oba osumljenca so odredili policijsko pridržanje do 48 ur. Po zaključenem pridržanju so ju privedli k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila pripor.

46-letni osumljenec in 39-letna osumljenka, sostorilka kaznivega dejanja, sta ovadena zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine, kazenski zakonik pa za takšno kaznivo določa kazen zapora do osmih let, kar je najvišja kazen, predvidena za korupcijska kazniva dejanja.

Preiskovanje korupcijske kriminalitete in dokazovanje sumov korupcijskih dejanj je pogosto zahtevno in kompleksno. V omenjenem primeru je 46-letni osumljenec terjal podkupnino preko posrednice, v vmesnem času je zamenjal tudi telefonsko številko. Pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj je nujno neposredno sodelovanje in usmerjanje državnih tožilcev.

Primer potrjuje, da je korupcija prepletena v mnoge pore družbenega in še posebej poslovnega življenja. Običajno tako prejemnik, kot plačnik podkupnine dosežeta svoj cilj, zato so zelo redki primeri, da se korupcijska kazniva dejanja prijavijo. Policisti bodo v vseh primerih zaznanih sumov korupcijskih kaznivih dejanj hitro ukrepali in storili vse potrebno za zavarovanje dokazov in zaščito prijavitelja.

Državljani lahko prijavijo kazniva dejanja korupcije tudi na anonimno številko policije 080-1200 ali preko anonimne e-prijave korupcije na spletni povezavi, so še sporočili z novomeške PU.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Alenka Drenik: Kako smo stopili na prste podkupljivemu inšpektorju

Komentarji (8)

11.10.2011Ocenikrčan 
A da se piše Golob?
11.10.2011Oceniskery 
Krčan, resno?
11.10.2011OceniEksili 
Zanima me, a je osumljeni izvajalcu del sprva povsem upravičeno zagrozil s kaznijo in objekt res ni zgrajen po zakonu? Ali na gradnji vse štima tako kot mora in ga je osumljeni s to kaznijo in kasneje podkupnino le hotel okrog prenesti? Se je delala ponovna revizija na objektu, kakšne so ugotovitve? Sicer pa povsem podpiram, da te takšne lopove zapre in hkrati da lekcijo podobnim, ki mislijo tako začeti poslovati oziroma se tovrstnih metod že pridno poslužujejo.
11.10.2011Ocenikorli 
prasec,v arest z njim
11.10.2011Ocenikorli 
prasec,v arest z njim
11.10.2011Ocenibutec &butec 
V arest, tam bo pa kurac na moj račun trikrat na dan jedel. Bandit zakradeni.
12.10.2011Ocenibutec &butec 
Ste prepričani, da so ga dobili pri prvem poizkusu. Mislim, da je to počel že lep čas.
14.10.2011Ocenibrežice 
pomagačica je članica Brežiškega SDS-a, vizjak reci katero ali je SDS imela kaj od tega!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava