Gradbeni inšpektor zaradi očitkov o podkupljivosti na sodišču

22.11.2011 | 16:15

Prihod Maruške Krautblat na krško sodišče. (Foto: T. J. G.)

Prihod Maruške Krautblat na krško sodišče. (Foto: T. J. G.)

Obtoženi gradbeni inšpektor Matjaž Golob.

Obtoženi gradbeni inšpektor Matjaž Golob.

Krško - Danes se je na krškem okrožnem sodišču začelo sojenje sedaj že nekdanjemu gradbenemu inšpektorju Matjažu Golobu in projektantki Maruški Krautblat, ki naj bi prejela podkupnino, ter Davidu Tušarju, ki naj bi posredoval pri tem.

Konec septembra so bili novomeški kriminalisti obveščeni, da naj bi gradbeni inšpektor, gre za Novomeščana Matjaža Goloba, ki je delal v Brežicah, jemal podkupnino, da bi se izognil uradnih dejanj, ki bi jih moral izvesti.

Tako naj bi konec avgusta Golob samostojnemu podjetniku Iztoku Bencetu, ki je delal na enem izmed zasebnih gradbišč, povedal, da so dela na gradbišču črna gradnja, za kar je zagrožena kazen več kot 60.000 evrov. Izvajalec del je kasneje navezal stike z Maruško, ki naj bi "urejala" tovrstne zadeve. Ob srečanju se je ta Bencetu ponudila, da lahko za 5.000 evrov "uredi zadevo". Dogovorila sta se za plačilo v dveh obrokih z mesečnim zamikom. Prvi obrok je podjetnik plačal v dogovorjenem roku. V četrtek, 6. oktobra, ko je brežiška podjetnica prejela drugi del podkupnine in sta si denar z inšpektorjem razdelila, so novomeški kriminalisti oba prijeli in opravili več hišnih preiskav v poslovnih prostorih, stanovanjskih hišah in v osebnih vozilih. Za oba osumljenca je preiskovalna sodnica odredila pripor. Ovadena sta zaradi jemanja podkupnine, za kar kazenski zakonik predvideva do osem let zapora.

Vsi trije obtoženi so vse očitke obtožbe zanikali. Golob je dejal, da je vsa leta delal korektno in s človeškim pristopom. Je bil pa vedno dosleden, kar pomeni, da je od investitorjev zahteval, da imajo vso dokumentacijo urejeno, zaradi česar je bil kot gradbeni inšpektor osovražen in povedal, da je veljal za "zajebanega", arogantnega in neizprosnega. Natančno je opisal, kako je vodil postopek sporne črne gradnje, na koncu pa dodal, da za javne uslužbence tako ali tako velja, da sedijo v pisarnah in nič ne delajo: "Če ne delaš, je narobe, če delaš, je pa še bolj narobe."

Maruška Krautblat, ki je 15 let izdelovala projektne dokumente, tudi za legalizacijo gradenj, je povedala, da je bila zadnje leto zaradi težav v gradbeništvu, zaradi česar je imela tudi sama manj dela, v finančnih težavah, zato si je od Goloba sposodila 2.500 evrov, ki naj bi jih vrnila v enem mesecu, ko bi dobila plačane že opravljene storitve. Prvi del mu je plačala v roku, drugega pa ne, zaradi česar je bil Golob do nje zelo nadležen. Ko se je dogovorila, da bo uredila papirje za Benceta, je polovico plačila izročila Golobu – torej ni šlo za podkupnino, ampak za plačilo storitev in vračilo dolga.

Očitke je zanikal tudi David Tušar, ki je obtožbo, da naj bi bil vpleten v podkupovanje, izvedel šele na policiji.

Zagovarjal se je tudi podjetnik Bence, ki je, ko je videl, kam zadeva pelje, stopil do kriminalistov. Ti so ga pri zadnjem sestanku z Maruško in predaji denarja ozvočili, v pogovoru pa je bilo govora tudi o tem, da zadeva še ni končana, saj ima inšpektor na mizi še en spis, ki se nanaša na oporni zid, ki je prav tako črna gradnja.

T. J. G.

Galerija

Komentarji (3)

22.11.2011OceniBann 
Maruška je članica SDS, celo v organu stranke kolkr je videt na guglu. Lahko bi se izgovarjala da gre za politično gonjo. To je modern izgovor.
23.11.2011Ocenikritik 
In zopet bodo vrli odvetniki zahtevali nezakonito pridobljene dokaze odstranit in lejga zlomka vsi bodo naenkrat nedolžni, pa še če so v vplivni stranki SDS bo za njih politična gonja !!
24.11.2011Ocenibutec &butec 
Je pa šik v lisicah, uboga.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava