atletika

Prvo mesto v Londonu realna, a tudi zelo drzna napoved

17.12.2011 | 10:15 | STA, M. M.

Primož Kozmus je bil z delegacijo Atletske zveze Slovenije in slovenskih gospodarstvenikov oktobra letos v Londonu na obisku prizorišč OI. (Foto: AZS, arhiv DL)

Primož Kozmus je bil z delegacijo Atletske zveze Slovenije in slovenskih gospodarstvenikov oktobra letos v Londonu na obisku prizorišč OI. (Foto: AZS, arhiv DL)

Ljubljana, Brežice, Novo mesto - Atletska zveza Slovenije (AZS) je pripravila pogodbe z atletinjami in atleti ter njihovimi trenerji. V najvišji, vrhunski selekciji, je šest atletov: Primož Kozmus (Brežice, kladivo), Martina Ratej (Kladivar, kopje), Rožle Prezelj (Kranj, višina), Snežana Rodič (Mass, troskok), Tina Šutej (Mass, palica) in Marija Šestak (Mass, troskok).

Predsednik AZS Peter Kukovica je včeraj dejal, da bodo del sredstev nakazali že decembra, drugi pa februarja prihodnje leto. "Če bodo tekmovalci izpolnili vse pogoje, bomo za pogodbe namenili nekaj manj kot 300.000 evrov, kar je tretjina celotnih sredstev zveze," je pojasnil Kukovica.

"Leto 2012 bo za vse sezona priložnosti, čakajo na dvoransko SP v Carigradu, evropsko prvenstvo v Helsinkih in OI v Londonu. Svoje ambicije pa bodo lahko uresničili tudi mladinci. Za vsako izmed omenjenih tekmovanj smo oblikovali ekipe, v kateri so tisti, ki že imajo norme ali pa so jim zelo blizu. Za OI je že 13 tekmovalcev z normami in še 11 kandidatov. Kozmus bo branil zlato medaljo, visoko lahko seže Ratejeva, finalnih nastopov pa se lahko nadejamo od Šutejeve, Šestakove in Rodičeve. Za EP ima 16 posameznikov že norme, za dvoransko SP pa je norme izpolnila šesterica," je naslednjo sezono predstavil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS.

Marjan Ogorevc, trener Kozmusa, je dejal, da je obljuba prvega mesta v Londonu realna, a tudi zelo drzna napoved. V njegovi ekipi so se zavzeto lotili dela. Kozmus je ta mesec začel v ZDA najbolj trde treninge, obenem pa so na posebnih testiranjih krvi v Zagrebu ugotovili, da mu škoduje mleko in mlečni izdelki, zato je moral Severin Lipovšek pripraviti spremenjen režim prehranjevanja, je pojasnil Ogorevc. "Treningi potekajo po načrtih, tudi zdravstvenih težav nimam. Želim, da bi imela visoko povprečje izidov in se bom na EP in predvsem OI približala tistemu ozkemu svetovnemu vrhu," je pojasnila Ratejeva, sedma letos na SP. Tudi Boštjan Buč je napovedal finale na olimpijskih igrah v Londonu.

Ratejeva je bila na novinarski konferenci, večina vrhunske selekcije in tudi drugih pa je na pripravah v tujini. S Kozmusom (San Diego), Šutejevo (študira v Arkansasu) in Osovnikarjem (London) so se povezali prek "skypa". "Imamo lepo vreme, dobre pogoje za trening, priprave potekajo po načrtih. Treniram tako tehniko kot tudi specialno moč. Zaenkrat še nimam načrtov tekem. Verjetno bom prvič tekmoval konec maja. Trener pride v San Diego januarja in potem bomo naredili bolj natančen načrt. Glavni cilj bodo OI in tam želim ubraniti zlato medaljo. O EP pa se bom odločal glede na to, kako se bo odvijal trening," je pojasnil Kozmus.

"Ker treningi potekajo po načrtih, sem prepričana, da bom v prihodnji sezoni presegla letošnjo. Daljše palice so še v skladišču, ker vadim s krajšega zaleta. Tekmovala bom tudi v zimski sezoni, ne vem pa še, če bom lahko tekmovala na SP. Prvič bom tekmovala že tretji teden v januarju," pa je povedala Šutejeva. "Od poletja imam v Londonu svoje stanovanje in vse je sedaj usmerjeno v trening. Želim teči hitreje kot letos in napredovati v olimpijski sezoni, pa tudi dvoransko SP bo zame pomemben cilj," je dejal Osovnikar, finalist SP v Osaki leta 2007 na 100 m.

Kobe januarja odhaja v Kenijo

Za vrhunsko selekcijo je drugi po vrednosti razred B; razred A je bil ukinjen, ker ni prinesel želenih rezultatov. V njem so Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire), Brent LaRue (Mass, 400 m in 400 m ovire), Nina Kolarič (Ptuj, daljina), Boštjan Buč (Velenje, 3000 m zapreke), Matija Kranjc (Mass, kopje), Primož Kobe (Krka, maraton), Anton Kosmač (Štajerska, maraton) in Mitja Kosovelj (Kobarid, maraton). Omenjeni imajo norme B za nastop na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu na prostem. Brez nje sta obetavna Barbara Špiler (Brežice, kladivo) in Žan Rudolf (Mass, 800 m), ki ju je v razred B uvrstil strokovni svet AZS. V razredu C je šesterica, v D pa 19 atletov in atletinj. V mladinskem razredu je 18 posameznikov, nekateri pa so že vključeni tudi v višje članske razrede. Pogodbe bo podpisalo tudi 24 članov slovenske reprezentance, ki niso v omenjenih razredih.

Veitova, ki bo izpustila zimsko sezono, bo skušala normo za OI doseči na EP in se potem dobro pripraviti za London. Maratonci načrtujejo lov na olimpijsko normo A v aprilu, saj od trojice z normo B lahko nastopi le eden. Kosmač in Kobe bosta januarja odšla na enomesečne zimske priprave v Kenijo. Kranjec si želi, da bi bil v olimpijski sezoni zdrav, letošnje težave s komolcem pa so že skoraj pozabljene. Mladinec Žan Rudolf si želi že letos na članskem EP izpolniti olimpijsko normo, Robert Renner pa se bo osredotočil na mladinsko prvenstvo v Barceloni, ki bo njegov glavni cilj sezone.

"V letošnjem letu je kombinacija izkušenih in obetavnih atletov prinesla lepe izide, ki so vrhunec doživeli na SP v Daeguju, kjer je po tekmovalnem premoru bron osvojil Primož Kozmus. V mladinskih kategorijah je na SP mlajših mladincev v Lillu prvo mesto v skoku s palico osvojil Robert Renner, na EP v Tallinnu je evropska prvakinja postala Špilerjeva, Žan Rudolf pa je osvojil srebro na 800 m," je povedal Kukovica. Po organizacijski plati je izpostavil nedavno evropsko prvenstvo v krosu v Velenju, v državi pa je bilo še nekaj odmevnih tekmovanj, tudi državno prvenstvo na novem atletskem stadionu v Kopru.

‹ nazaj

Komentarji (2)

17.12.2011OceniPrimož 
Primož,kaj te ni pričakal tvoj zmagovalec-luzer JJ ?
17.12.2011Ocenirajko 
kot ponavadi večino denarja v atletiki poberejo večni strokovnjaki v AZS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava