DOLENJSKI LIST

Dolenjski list
Germova ulica 4
8000 Novo mesto, p.p. 212
(07) 39 30 500
info@dolenjskilist.si
spletno.urednistvo@dolenjskilist.si

nedpontorsrečet
napoved napoved napoved napoved napoved
21°C 18°C 15°C 12°C 12°C
29°C 26°C 21°C 20°C 19°C
maj
29

Ustavno sodišče zavrnilo župane-poslance

17.12.2011 | 11:35

Med štirimi župani, pobudniki za presojo ustavnosti je bil tudi prvi mož občine Mirna Peč Zvone Lah. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Med štirimi župani, pobudniki za presojo ustavnosti je bil tudi prvi mož občine Mirna Peč Zvone Lah. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana - Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o poslancih, ki prepoveduje hkratno opravljanje poslanske in županske funkcije. Ustavni sodniki ugotavljajo, da so očitki predlagateljev neutemeljeni, razlogi za uvedbo nezdružljivosti pa so po njihovi oceni razumni.

Na ustavno sodišče so se obrnili štirje župani (Matjaž Zanoškar, Danijel Krivec, Zvonko Lah in Ljubo Žnidar), ki so bili na volitvah 4. decembra izvoljeni za poslance in jim bo s potrditvijo poslanskega mandata prenehala županska funkcija.

Prepričani so, da nezdružljivost funkcij v tolikšni meri posega v ustavno zagotovljeno volilno pravico, da je določena skupina državljanov, torej župani, izločena iz kroga upravičencev, ki so lahko izvoljeni v DZ. Poleg tega menijo, da je člen, po katerem se nezdružljivost začne uporabljati z dnem konstituiranja DZ po prvih volitvah, v neskladju z načelom zaupanja v pravno državo.

Ker so pobudniki mandat županov pridobili na lokalnih volitvah 2010, je v času nastopa njihovega mandata namreč veljalo, da bodo lahko na naslednjih parlamentarnih volitvah kandidirali za poslance, so prepričani.

Gre za prepoved kopičenja funkcij

Ustavno sodišče pa je pobudo soglasno zavrnilo kot očitno neutemeljeno. Sodniki ugotavljajo, da izpodbijana ureditev ne posega v pravico pobudnikov, da se pod enakimi pogoji potegujejo za izvolitev v DZ oziroma na župansko funkcijo. Kot so zapisali v svojem sklepu, zakonska ureditev prepušča odločitev o tem, katero funkcijo bo opravljal, vsakemu posamezniku.

Nova ureditev po mnenju sodnikov tako ni omejila pravice do kandidiranja na državnozborskih oziroma na županskih volitvah niti pravice do izvolitve na katero koli od teh dveh funkcij. Odločitev o kandidaturi na eno ali obe funkciji je prostovoljna odločitev vsakega volivca, so zapisali.

Zakonska ureditev nezdružljivosti poslanske funkcije z drugimi funkcijami ne preprečuje kandidiranja, izvolitve ali opravljanja katere koli funkcije, temveč onemogoča le hkratno opravljanje dveh nezdružljivih funkcij. Ne gre torej za zakonsko omejevanje dostopa do voljenih funkcij, temveč samo za prepoved kopičenja funkcij, so še zapisali ustavni sodniki.

Ob tem so ocenili tudi razloge za uveljavitev nezdružljivosti, kot so preprečitev konflikta interesov, načelo predstavniške demokracije in praktični razlogi, ter ugotovili, da tem razlogom ni mogoče odrekati razumnosti.

Državni zbor je nezdružljivost poslanske in županske funkcije v zakonu o poslancih uvedel maja letos. Zakon določa, da županom, ki bi bili na prvih parlamentarnih volitvah izvoljeni za poslance, z dnem potrditve mandata v DZ preneha županska funkcija.

STA, M. M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

17.12.2011Oceni Gimpelj 

Ja če je tako, da lahko ti supermeni lahko v 24 urah na dan kvalitetno opravljajo več funkcij, potem bi lahko bil predsednik vlade tudi poslanec in morda še predsednik države, popoldne bi bil pa še dodja kakega obrata. Recimo Novolesa.

17.12.2011Oceni delavec 

Tudi jaz sem toliko sposoben, da bi lahko vzel dve plači, saj še za polovico njihove ene ne bi bilo.

17.12.2011Oceni kukulele 

Če so taki heroji, jim predlagam, da poleg županske in poslanske funkcije prevzamejo še popoldansko delo čistilke na svoji občini. Pa bodo imeli dve službi, ker tako radi delajo oz. sposobni.

17.12.2011Oceni kukulele 

Popravek: poleg županske funkcije naj prevzamejo še delo čistilke na občini, da bodo imeli dve službi.

17.12.2011Oceni Zoki,ne 

Kje si Bjonda ? Metlika joče.

17.12.2011Oceni simon 

Lah, kam boš vse to dal? A boš kej s sabo nesu? zdaj bi pa rada z Kastelicem lastninla vse po vrsti. Banda SDS-sovska

17.12.2011Oceni od korlija mama 

o korli so te že spustili? glede na komentarje bi lahko rekli, da imaš še vedno elektrode v glavi.

17.12.2011Oceni The end 

Upajmo, da je zdaj tud Lahu jasno, da je samo še poslanec. Naj se zavzema za svoje Trebanjce, ki so ga izvolili, Mirno Peč pa naj za vedno pusti pri miru. Pokazalo se je, kaj je bil sposoben narediti in kaj je želel omogočiti Mirnopečanom. Ljudje so povedali, da so dovolj pametni in ga imajo dovolj, celo preveč. Kot poslanec naj za Mirno Peč izpolni samo še eno od svojih obljub ali dolg: zapre naj finančno konstrukcijo za novo šolo, ki si jo je lotil zidat. Pa tudi če mu ta mau Novljan pomaga. O telovadnici pa bo pa verjetno nekaj časa samo še sanjal.

18.12.2011Oceni manca 

Kaj bi pa rad Lah Zvone,eni ljudje nimajo več niti za preživetje,on bi pa kar dve plače vlekel,to pa je res karakter od človeka,požeruh se temu pravi.

18.12.2011Oceni mirnopečan 

Trebancem hvala, da ste Laha izvolili, da smo se ga mi rešili. Za nas prihaja nova mirnopeška pomlad, za trebanjce pa megleni hlad. Od Laha ne boste imeli nič, samo meglo bo mešal, verjemite, ga poznam kot dinar.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto osem in osem: