kultura

Novomeška in karlovška knjižnica zaključili projekt BeRi

22.12.2011 | 13:00 | STA

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Na podlagi programa sodelovanja IPA Slovenija-Hrvaška sta novomeška Knjižnica Mirana Jarca in karlovška Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić te dni zaključili dveletni projekt Besede i rijeći oz. BeRi, s katerim sta z izmenjavo kulturnih vsebin okrepili sosedsko sodelovanje. Evropska komisija je za njun projekt prispevala skoraj 82.000 evrov.

Kot so sporočili iz novomeške knjižnice, je skupna vrednost projekta dosegla skoraj 96.000 evrov, omenjeni knjižnici pa že vrsto let uspešno sodelujeta. Karlovška knjižnica, vodilni partner projekta, med drugim hrani 6500 knjižnih enot v slovenskem jeziku in deluje kot osrednja knjižnica za Slovence na Hrvaškem, novomeška pa z njo pri izvajanju omenjene dejavnosti sodeluje od leta 1993.

Knjižnici sta doslej izvedli več skupnih projektov, strokovnih srečanj, delavnic, razstav in drugih prireditev, februarja 2009 pa je jima je evropska komisija za obdobje do konca leta 2011 odobrila denar, s katerim sta prirejali jezikovne tečaje obeh jezikov, razstave in podobne prireditve oz. izmenjavali kulturne vsebine ter spodbujali čezmejno izmenjavo knjig.

Projekt je z učenjem sosedovega jezika in boljšim medsebojnim poznavanjem kulturnih pridobitev prispeval k povezovanju čezmejnega območja, s čimer naj bi se, kot menijo v novomeški knjižnici, odprle nove možnosti sodelovanja na področjih gospodarstva in kulture.

Projekt sta knjižnici poimenovali Besedi i rijeći oz. BeRi, njegove ciljne skupine pa so bile mali in srednji podjetniki, kulturni ter znanstveni delavci, člani kulturnih društev, pripadniki narodnostnih manjših in otroci, stari od 5 do 12 let, so še sporočili iz Novega mesta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava