dolenjska

Ob 140-letnici Plečnikovega rojstva: Google, čaj, skodelica in med

23.1.2012 | 10:00 | M. M.

Foto: T. J. G.

Foto: T. J. G.

Ljubljana, Šentjernej - Danes mineva 140-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. Nanj so se s tromostovjem v svojem logotipu med drugim spomnili tudi pri spletnem velikanu Googlu, sicer pa bodo jubilej obeležili v četrtek, 26. januarja, ko bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na ljubljanskem gradu Fužine potekal Plečnikov večer. Med drugim bodo predstavili Plečnikov čaj, skodelico za čaj in med ter šahovske garniture Plečnik-Šentjernej avtorja arhitekta prof. Janeza Suhadolca.

»Arhitekt Plečnik je ob čaju s prijatelji izmenjal prenekatero svetlo misel, ki se je kasneje izrazila v arhitekturnih stvaritvah, na katere smo lahko ponosni. Pečnikov čaj lahko pripomore k modrim, preudarnim in predvsem svetlim odločitvam. Učinke čaja na izvoljene "arhitekte" v parlamentu bomo skupaj spremljali,« je povedal Stane Bregar, predsednik društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja, ko so omenjeni čaj decembra lani Šentjernejčani odnesli v parlament.

Jože Plečnik (1872-1957)

Jože Plečnik (1872-1957)

Kot smo poročali, so v Šentjerneju pred časom začeli odstirati tančico skrivnosti Šentjernejčanke Urške Luzar, dolgoletne gospodinje arhitekta Jožeta Plečnika. Zanj je skrbela od leta 1932, ko se je arhitekt iz Prage vrnil v Ljubljano, do njegove smrti leta 1957. Plečnikova gospodinja Urška je živela v senci velikega mojstra. Tiho in nevsiljivo je skrbela, da so se arhitekt in vsi, ki so vstopili v njegov dom, počutili domače. Urška je iz izbranih domačih zelišč pripravljala čaj, ki je dobre misli navdihoval na presežno. V takem vzdušju so se odpirala srca in misli ter krepila prijateljstva med arhitektom in mnogimi prijatelji, ki jih, kot vemo, ni bilo malo. Arhitektu je Urška čaj vedno pripravila v posebni čajni skodelici, ki jo je kot osebni spomin ohranila in je shranjena v zasebni zbirki Plečnikovih del.

Plečnikov čaj je ročno polnjen v primarno in zaradi višje kakovosti zaščite zelišč pred svetlobo še v sekundarno embalažo. Zaradi odtisa Plečnikov čaj v Braillovi pisavi, je čaj dostopnejši tudi slepim in slabovidnim. Plečnikov čaj je prvo živilo z Braillovo pisavo na tržišču.

Čaj, skodelica, med

Kot omenjeno, bo v četrtek v Ljubljani potekal prvi blok predavanj znotraj programa Plečnik 2.0, ki ga bodo izvedli arhitekti in prostorski načrtovalci. Namen predavanj je vzpostaviti odnos med Plečnikovo arhitekturo in sodobnimi praksami produkcije prostora, med sodobno arhitekturo in sodobno krajinsko arhitekturo. V svojih predstavitvah bodo arhitektka Maruša Zorec, krajinska arhitektka Ana Kučan in arhitekt Boštjan Vuga Plečnikovo arhitekturo izpostavili kot nabor brezčasnih konceptov in orodij za ustvarjanje v današnjem času in v prihodnosti. Kako pogosto ali kako poredko je Plečnikova arhitektura prisotna v podzavesti in pri vsakdanjem delu sodobih arhitektov? V kakšni meri določa razmišljanje načrtovalcev? V čem se skrivata njena brezčasna moč in navdih? Po predavanjih bo na ogled umetniška instalacija 3D mapiranja, ki jo je pripravila kulturno umetniška skupina Iindigo Avantgarde.

Plečnikov čaj je pripravljen iz izbranih domačih zelišč in ga je v začetku letošnjega leta za Herba Gallus,ki bo skrbelo za promocijo in trženje, pričelo proizvajati podjetje erba Medica iz Radomelj. Med za Plečnikov čaj proizvaja Medeni butik Voglar, reprodukcije originalne Plečnikove skodelice pa izdeluje zadnja šentjernejska lončarka Silvija Goršin iz Lončarskega ateljeja Polde.

‹ nazaj

Komentarji (1)

25.1.2012Ocenijasna 
Po 140 letih rojstva bi se spodobilo ohraniti unikatno,monumentalno Plečnikovo cerkev v Črni vasi pri LjuBLJANi. Vrli župani,ki so predsedovali so popolnoma pozabili na velikega esteta,ki ga pozna ves svet.Le poznavalci kulturnih znamenitosti bi lahko rešili stavbo propada!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava