Krčani med najbolj "zelenimi" v Sloveniji

1.2.2012 | 20:05

Priznanje je v imenu krške občine prejela podžupanja Ana Nuša Somrak. (Foto: Občina Krško)

Priznanje je v imenu krške občine prejela podžupanja Ana Nuša Somrak. (Foto: Občina Krško)

Krčani med najbolj "zelenimi" v Sloveniji

Krško - V ljubljanski mestni hiši so včeraj razglasili Najbolj zelene občine leta 2011. Med finalisti izbora je bila tudi krška občina, ki se je v svoji kategoriji uvrstila na tretje mesto. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na občini, je priznanje nagrada za njihove modre odločitve v zeleno smer.

Za naslov Najbolj zelene občine 2011 se je tokrat potegovalo 28 slovenskih občin, od tega 4 mestne. Poleg slednjih je strokovna komisija ocenjevala in najboljše izbirala še v dveh kategorijah, in sicer med občinami, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev, in občinami, ki jih imajo več kot 5000. Med slednjimi je občina Krško zasedla tretje mesto, na drugo mesto se je uvrstil Vojnik, na prvo pa Vrhnika.

Na včerajšnji zaključni prireditvi je »zelene rešitve« in načine spodbujanja okoljskega ravnanja predstavila direktorica občinske uprave Melita Čopar. Po njenih besedah je bilo v lanskem, 41,5 milijona evrov vrednem proračunu 18,4 milijona namenjenih investicijam, od tega je bilo 14 milijonov evrov porabljenih za projekte, ki krepijo trajnostni razvoj.

Med njimi je med drugim izpostavila sofinanciranje izgradnje malih čistilnih naprav in hišnih priključkov, energetske obnove stavb, posodobitev kotlovnice v OŠ Podbočje s prehodom na lesno biomaso, postavitev sončnih elektrarn na devetih javnih zavodih, energetski učinkovitosti pa v Krškem sledijo tudi na področju javne razsvetljave, kjer poteka projekt zamenjave svetilk z varčnejšimi. Financiranje tega projekta poteka iz prihrankov električne energije.

"Po tem ukrepu bo plačilo električne energije vsako leto nižje za 3 odstotke, zmanjševali pa se bodo tudi stroški tekočega vzdrževanja," je poudarila Čoparjeva.

Na področju ravnanja z odpadki je direktorica krške občinske uprave izpostavila izgradnjo sortirnice odpadkov v Spodnjem Starem Gradu, s katero želijo v Krškem bistveno zmanjšati količino odvoza odpadkov na deponijo v Leskovec.

"S tem bo Občina Krško omogočila tudi, da se cena, ki jo za sortiranje odpadkov danes plačujejo posamezni uporabniki ne bo povečevala," je še dodala.

Med prihodnjimi načrti lokalno energetskega koncepta je Čoparjeva izpostavila gradnjo kogeneracije za ogrevanje bazena v Brestanici in tamkajšnje osnovne šole, izgradnjo kotlovnice na bio maso na gradu Rajhenburg, energetsko sanacijo OŠ Jurija Dalmatina, izgradnjo nizko energetskega vrtca v Brestanici in nadaljevanje izgradnje kolesarskega omrežja.

Izbor za zeleno občino je drugič zapored organiziralo podjetje Fit media v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor, Združenjem občin Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije.

A. K.

Zvočni zapisi

Komentarji (1)

2.2.2012OceniDaša 
Kakšne kriterije pa so imeli ocenjevalci, da si je Krško pridobilo tak naziv? To so tekmovanja, ki so sama sebi namen, da se pač troši davkoplačevalski denar in da imajo nekateri kaj početi. že število prijavljenih je dovolj velik pokazatelj, kak 'ugled' ima takšno tekmovanje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava