Vložili podpise za referendum

3.2.2012 | 16:45

ilustrativna slika (Foto: T. J. G.)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G.)

Ljubljana - Obžalujemo, da želijo nasprotniki družinskega zakonika referendum izrabiti za to, da bi kratili pravico nekaterim otrokom do enako varnega, brezskrbnega in za razvoj spodbudnega otroštva, kot ga imajo vsi ostali, je v izjavi za medije povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

"Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družne kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva," je povedal in dodal, da zakonik daje več pravic otrokom in družinam in jih tudi bolje varuje. Svetlik je povedal tudi, da obžalujejo, da temeljnih človekovih in ustavno varovanih pravic varuhi ustavnega reda v državi niso uspeli zaščititi. Po njegovih besedah imajo sedaj državljani in državljanke možnost te pravice zaščititi z odločanjem na referendumu. "Pozivamo državljane, naj si ne pustijo vzeti svobode izbire družinskega in zasebnega življenja in da glasujejo za zakonik," je povedal.

Danes je namreč Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je v državni zbor vložila 42.089 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Njihova kampanja bo argumentirana, strpna in spoštljiva, je ob tem dejal Aleš Primc. Predlagajo, da bi referendum izvedli 11. ali 25. marca, ko bodo potekale nadomestne županske volitve, da bodo stroški čim nižji.

Vodja iniciative Primc je v izjavi pred oddajo podpisov pojasnil, da so jih zbrali več kot 43.000, vendar je bilo nekaj podpisov neveljavnih, nekaj ukradenih, nekaj pa izgubljenih. Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj "golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji".

Člani civilne iniciative upajo, da bo celotna kampanja argumentirana in strpna. Po Primčevih besedah civilna iniciativa po dveh letih in štirih mesecih počasi zaključuje delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika. Ponovno je tudi izrazil obžalovanje, da v zadnjih dneh ni bilo pripravljenosti za dosego kompromisa.

Sedaj je družinski zakonik v rokah ljudstva, je poudaril in dodal, da pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji polagajo v roke državljanov. "Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo, želimo pa si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja," je menil Primc. Hkrati je poudaril, da družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato ga je treba zavrniti.

Komentarji (2)

3.2.2012Ocenibutec &butec 
primc, kradeš naš denar, ...
6.2.2012Ocenipoli 
In kdo je tak zakonik sploh napisal in brez razprave vsilil?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava