"Gasilce nič res ne preseneti, pri nas ni nemogočih ciljev!"

26.2.2012 | 17:10

72 intervencij sevniških gasilcev v letu 2011

Alojz Androjna je dobil priznanje za 60 let aktivnega dela v gasilski organizaciji.

Alojz Androjna je dobil priznanje za 60 let aktivnega dela v gasilski organizaciji.

Poveljnik PGD Sevnica Robert Orešek med poročanjem na 133.  zboru.

Poveljnik PGD Sevnica Robert Orešek med poročanjem na 133. zboru.

Pozdravi gostov.

Pozdravi gostov.

Predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž

Predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž

Številna priznanja in napredovanja. Podeljeval jih je tudi predsednik GZS Anton Koren, prvi z desne.

Številna priznanja in napredovanja. Podeljeval jih je tudi predsednik GZS Anton Koren, prvi z desne.

Sevnica - PGD Sevnica, po poslanstvu osrednje društvo v okviru Gasilske zveze Sevnica, ki ima v svoji sestavi poklicno jedro, je, po besedah predsednika PGD Štefana Teraža na sinočnjem 133. občnem zboru, tudi lani veliko časa namenjalo izobraževanju in usposabljanju, gojitvi kolektivnega duha in razvijanju dobrih medsebojnih odnosov.Teraž se je operativcem znova zahvalil za opravljeno delo v 72 intervencijah.

Zahvalil se je tudi za pomoč in podporo ožje in širše družbene skupnosti ter donatorjem. "Mislim, da v naši družbi le dozoreva spoznanje, da so vrednote gasilstva, predvsem pa prostovoljnega gasilstva tiste, ki jih moramo ohraniti in razvijati ne glede na ekonomske in družbeno-politične razmere. Da alternative tu ni, se pokaže pri vsaki manjši, predvsem pa veliki nesreči," je poudaril Teraž.

Poklicni in nepoklicni sevniški gasilci so lani skušali opraviti tudi čim več del, ki so prinašala zaslužek, kot storitve požarnega varstva pri remontih v podjetjih ter storitve z avtocisterno in drugo tehniko. Poiskali so tudi dodatna dela za gasilski servis.

Nadaljevali so z urejanjem in obnova gasilskega doma, nabavljali so reševalno, gasilsko in potapljaško opremo, ki jo nujno potrebujejo operativci in potapljači, kajti dejavnost so razširili do Zidanega Mosta in Planine pri Sevnici v dveh sosednjih občinah.

Tik pred koncem preteklega leta so sevniški gasilci uspeli uresničiti največjo naložbo zadnjih let – nabavili so novo sodobno gasilsko vozilo GVC 24/50. Prejšnje, 16 let staro vozilo, še v zelo dobrem stanju, je odkupilo PGD Loka pri Zidanem Mostu.

Čeprav so sevniški gasilci za opremljanje novega vozila porabili veliko opreme , ki je bila v starem vozilu, se je vseeno vrednost tega približala 190.000 evrom. Ta denar so delno uspeli zagotoviti z lastnimi sredstvi, s prodajo starega avtomobila, s pomočjo sevniške gasilke zveze in občine, največji del pa z ugodnim posojilom pri Banki Koper v višini 100.000 evrov, ki je uspela pridobiti še 5000 evrov evropske pomoči, za kar se je predsednik PGD Sevnica Štefan Teraž še posebej zahvalil.

Da je pri nabavi gasilskega vozila, ki ga je dobavilo mariborsko podjetje Vrankar steklo vse tako, kot so želeli imata največ zaslug poveljnik Robert Orešek in podpredsednik PGD Sevnica Borut Simončič.

Zatem je na sinočnjem občnem zboru PGD Sevnica njegov poveljnik Orešek razčlenil 72 intervencij ter pestro dejavnost in dosežke gasilske mladine, žensk in veteranov. Napovedal je, da bodo na Florjanovo nedeljo letos tudi uradno predali namenu največjo pridobitev – že omenjeno vozilo GVC 24/50.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije in častni predsednik PGD Sevnica Anton Koren je izrazil zadovoljstvo, ker društvo krepi humanitarno delo in se je uspešno lotilo nekaj investicij ter da nadaljuje lepo tradicijo.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je spregovoril o zglednem sodelovanju med občino in Gasilsko zvezo Sevnica ter njenimi društvi, tudi sevniškim. Pohvalil je prakso usklajenega opremljanja društev, da starejša oprema iz večjih društev prehaja k manjšim.

Predsednik Gasilske zveze Sevnica, Zvone Košmerl je dejal, da ne gre za samohvalo, če reče tudi to, da gasilce "nobena situacija res ne preseneti, pri nas ni nemogočih ciljev!"

Na koncu so sinočnji, že 133. letni občni zbor PGD Sevnica pozdravili številni predstavniki sosednjih gasilskih društev, tudi pobratenih PGD Spodnja Polskava, Zamušani in Zbure ter raznih ustanov.

Podelili pa so številna priznanja za napredovanja in novim članom. Vseh šteje PGD Sevnica že okrog 120. Mednje spada tudi pevska skupina Florjan, ki je nastala lani na pobudo veteranov in je začela zbor s pesmima, v poznih nočnih urah pa so ga zaključili z druženjem v kulturni dvorani in ogledom novega vozila.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentarji (4)

26.10.2017 2   (2)   (0)   Ocenibralec 
Do kdaj bo dežurni na tem portalu dovoljeval take kretenizme, kot so napisani zgoraj ?!!
26.10.2017 2   (2)   (0)   OceniDirty old town 
bralec, to so mogoče rotovžani, nakradejo potem pa posojajo:) kaj bi te presenetilo? Imajo deal pač z DL :)
26.2.2018 1   (1)   (0)   Ocenipolde 
Kje si ADMIN, briši to sranje!!!
26.2.2018OceniUrednistvo DL 
Teh iztrebkov je danes res veliko. Trudimo se po najboljših močeh, kot zimska služba :). Lp, uredništvo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava