mladi dopisnik

Nekoč na gradu

28.2.2012 | 09:30 | Liljana Klobučar in Darja Mrvar

Nekoč na gradu
Nekoč na gradu
Nekoč na gradu

Dolenjske Toplice - V sklopu prednostne naloge vrtca Gumbek iz Dolenjskih Toplic, sta skupini Medvedki in Zlate ribice v torek, 31. januarja, gostili grofa in viteza (Andreja Pršino), grajskega pisarja (Staneta Osojnika) in grajsko damo (Evo Pršina) iz žužemberškega gradu, ki so nas za nekaj časa popeljali v srednjeveški čas in prikazali nekaj utrinkov iz življenja na gradu.

Pisar je predstavil grajsko pisavo, knjigo, v katero zapisuje pomembne dogodke na gradu in pergamentni papir, ki ga je sam izdelal iz živalske kože. Vitez je predstavil svojo viteško opremo in grbe različnih gradov. Spoznali, otipali in nadeli smo si prave čelade, različne oklepe, železne rokavice, loke, prave meče in druge pripomočke, ki jih je vitez uporabljal v boju in predvsem na viteških turnirjih oziroma igrah. Vitez je z grajsko damo zaplesal ples, ki je namenjen konjem v čast. K plesu sta povabila tudi otroke.

Različna oblačila so nas vabila, da smo se preoblekli in spremenili v viteza, lokostrelca, paža, grajskega norčka, dvorjana in grofa. Spoznali smo igre, ki so jih igrali na gradu. Streljali smo s samostrelom v stolp iz lesenih kock, metali smo obročke iz vrvi na palčke. Pisar je vsakemu otroku v spomin podaril sliko gradu, na katero je z grajskimi črkami napisal otrokovo ime.

V sredo, 1. februarja, nas je obiskal sokolar in golobar Robert Nedanovski, ki nam je predstavil pomen sokola in goloba-pismonoše nekoč na gradu. Predstavil in pokazal nam je pripomočke za delo s sokolom in golobi. Sokola in goloba so otroci lahko držali na rokah in ga tudi božali. Na koncu smo golobčku na nogo privezali pisemce, ki ga je odnesel domov gospodarju.

Očarani, navdušeni in polni novih doživetji so otroci po ogledu pripovedovali, kaj jim je bilo zanimivo in lepo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava