gospodarstvo

Ugovora ne bo; Tevž naj bi sprejel pogoje banke

13.3.2012 | 19:10 | STA, BDG

Vendarle premik v Radeče papirju? (Foto: Radeče papir)

Vendarle premik v Radeče papirju? (Foto: Radeče papir)

Radeče, Celje - Prisilni upravitelj tovarne Radeče papir Borut Soklič je danes na novinarski konferenci napovedal, da ne bo vložil ugovora proti vodenju prisilne poravnave v papirnici - rok za ugovor je sicer potekel danes. Nova Ljubljanska banka (NLB) je namreč pripravljena odobriti 780.000 evrov posojila, a pod določenimi pogoji.

Kot je dejal Soklič, sta kreditna odbora Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in Abanke Vipa sprejela sklep o odobritvi skupnega posojila v višini tri milijone evrov, obe banki in NLB pa bi nakazale vsaka po milijon evrov. Zaradi unovčenja določenih garancij je NLB zdaj pripravljena nakazati le še 780.000 evrov.

Ob tem NLB zahteva, da se posojilo dodatno zavaruje z zastavo deleža lastnika radeške papirnice Petra Tevža v družbi G-M&M, ki je v njegovi lasti, in da G-M&M kot porok jamči za posojilo. Tevž je pogoje banke že sprejel, s čimer je po Sokličevi oceni odpravljena glavna ovira za nakazilo posojila tovarni, ki je zaradi pomanjkanja obratnih sredstev že sredi februarja ustavila oba papirna stroja.

Opozoril je, da je NLB postavila več pogojev za nakazilo posojila, vsi ti pogoji pa morajo biti kumulativno izpolnjeni. Med pogoji je Soklič izpostavil pridobitev soglasja vsaj 60 odstotkov navadnih upnikov, da bodo podprli prisilno poravnavo. To pomeni predčasno glasovanje o prisilni poravnavi, kot je bila predlagana.

Soklič meni, da je prav, da se upniki sami opredelijo do prisilne poravnave, NLB kot ločitveni upnik pa nima pravice glasovanja. O dodatnih pogojih NLB, ki jih bo v sredo v pisni obliki posredovala kreditnemu odboru, v NKBM in Abanki Vipa še niso seznanjeni.

Po Sokličevi napovedi bo uprava radeške papirnice sama predlagala prekinitev prisilne poravnave in uvedbo stečaja, če ji do konca tega meseca banke ne bodo nakazale omenjenega posojila.

Navedbe uprave radeške papirnice, da je nekooperativen in neodziven, je Soklič danes zavrnil kot neutemeljene. Pojasnil je, da je njegova želja, da radeška papirnica obstane, s Tevžem sta se dogovorila tudi za srečanje, vendar do njega še ni prišlo.

Dodal je še, da je vodstvo tovarne že teden dni seznanjeno s pogoji NLB, pa v tem času ni storilo nič, da bi bil upniški odbor seznanjen s temi pogoji. Ključnih 10 upnikov je bilo šele danes po elektronski pošti seznanjeno s pogoji NLB, pravi Soklič.

‹ nazaj

Komentarji (2)

13.3.2012OceniDelavka 
Živi bili pa videli , če bo Tevž držal besedo in tako dokazal da mu ni vseeno za ljudi v dolini Sopote
13.3.2012Ocenijože 
Tevžu se j..e za ljudi! On pozna samo sebe in pa many, many, many! Se grem stavit, da bo banke zopet nategnil!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava