kočevsko-ribniško

Zlati kamen za Šentrupert, predstavili so se tudi Kočevci

14.3.2012 | 08:35 | M. M.

Komisijo je najbolj prepričala občina Idrija. (Foto: spletna stran projekta Zlati kamen)

Komisijo je najbolj prepričala občina Idrija. (Foto: spletna stran projekta Zlati kamen)

Kočevje - V Kongresnem centru Brdo so na konferenci Zlati kamen oz. na 6. tradicionalnih dnevih občin in srečanju županov včeraj prvič podelili nagrado za najboljšo slovensko občino. Desetčlanska strokovna žirija jo je namenila občini Idrija, ki je po mnenju ocenjevalcev torej razvojno najbolj prodorna občina, med nagrajenimi pa je bila tudi občina Šentrupert.

Na letošnjem Zlatem kamnu se je izven konkurence predstavila tudi občina Kočevje s projektom Kogeneracije, pa so sporočili iz slednje. Projekt in sodelovanje z avstrijsko občino Güssing je predstavil župan Kočevja dr. Vladimir Prebilič, ki je pojasnil, da je za sodelovanje z omenjeno občino »kriv« razpis Evropske unije s kratkim nazivom »NER 300«, kjer so bila razpisana sredstva za inovativne projekte s področja obnovljivih virov energije. Obenem pa je bila v razpisu zahteva, da morajo projekti poleg inovativnih elementov zagotavljati tudi, da podobne naprave uspešno delujejo. Tako so Kočevci na osnovi ocene, da bi bila tehnologija iz Güssinga z dodanimi inovativnimi elementi zelo primerna za njih, vzpostavili povezavo z dr. Richardom Zweilerjem, ki je vodja kogeneracijskega projekta v Gussingu. Sodelujoči pri projektu so kmalu ugotovili, da imata občini veliko skupnih točk in izhodišč (gre za obmejni lokalni skupnosti, obe občini imata veliko število ljudi, ki se dnevno vozijo na delo v glavno mesto države, slabo infrastrukturo, posledično malo podjetij, delujočih v občini ipd.), s tem da je Güssing svojo pot na področju obnovljivih virov energije začel že pred več leti, zdaj pa svoje izkušnje nesebično deli z drugimi enako mislečimi lokalnimi skupnostmi ter jih spodbuja, da se energetsko osamosvojijo in to svobodo unovčijo še na gospodarskem, kmetijskem in turističnem področju. Predstavitev projekta je med udeleženci požela veliko zanimanja, so sporočili iz občine Kočevje.

V sredini župan občine Šentrupert Rupert Gole. (Foto: Lapego)

V sredini župan občine Šentrupert Rupert Gole. (Foto: Lapego)

Dopolnjena objava ob 9.20:

Plaketa za občino Šentrupert

Med nagrajenimi občinami, prejemniki plakete Zlati kamen, je tudi občina Šentrupert.

„Za nas pravzaprav pomeni to drugo mesto zmago, če sem čisto iskren. Mi smo mlada občina in v teh petih letih smo uspeli s svojim delom, razmišljanjem, s koncepti prepričat, da sodimo med najboljše. Imamo še veliko časa, da dokažemo tudi skozi realizacijo, da smo tudi upravičeni do tako prestižnih nagrad. To drugo mesto je za nas kar veliko breme, ki pa ga bomo vzeli tudi kot veliko potrditev in bomo še z večjo energijo, večjim entuziazmom delali naprej. Zelo sem ponosen tudi na svojo ekipo občinske uprave – z njimi nam bo uspelo tudi v prihodnje prepričevati Slovenijo, da sodimo med najboljše lokalne skupnost,“ je po prejemu plakete povedal župan Rupert Gole.

‹ nazaj

Komentarji (2)

14.3.2012Oceninovomeščan 
Jst sm pa čist mislu, da bo občina novo mesto dobila to priznanje !!
15.3.2012OceniŠKOCJANČAN 
Ja kaj pa naš Škvocjan,kaj nismo mi najtabuljši??? Naš ablastniki nam taku razlagajo kaj je pol res??? Očitno tile k so ocenjeval slabu poznajo tole Slavenijo,da nam nisu dal pokala.Le kva pureče na tole naša abčinska ablast???Upam da bujo protestiral zarad nepravčnga rezultata he,he,he.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava