mladi dopisnik

Cicidnevi v Črmošnjicah

14.3.2012 | 10:00 | Darja Mrvar

Cicidnevi v Črmošnjicah

Dolenjske Toplice - Trideset otrok vrtca »Gumbek«, ki bodo naslednje šolsko leto prestopili šolski prag, so v času zimskih počitnic od 20. do 22. februarja uživali v domu Lipa v Črmošnjicah. Z nasmehom na obrazih, pogumni in brez solzic smo se odpravili na tridnevne počitnice.

V domu Lipa so nas prijazno sprejeli, nam prestavili hišni red, nas razdelili v sobe in nam pomagali pri pripravi postelj. Kuharica nam je pripravljala pet zdravih in okusnih obrokov na dan. V različnih dejavnostih so nas po skupinah vodili animatorji Tone, Vlado in Irena.

V prijetni in zasneženi pokrajini smo aktivno preživljali čas z zanimivimi dejavnosti, kjer smo si razvijali gibalne sposobnosti in spoznavali živo in neživo naravo. Uživali smo v igri na snegu in naredili snežake, ki so nas veselo pozdravljali ob vhodu v dom. Usvajali smo prve korake alpskega smučanja. S petrolejkami smo odšli na nočni sprehod v okolico doma. Dričali smo po bližnjem bregu. V sobi medvedji brlog smo spoznali žive živali (morske prašičke, puščavske skakače, želvi, zajčico Snežko), ki smo jih lahko božali in držali v naročju. Spremenili smo se v gozdna bitja, veverice in pomagali veverici pri zbiranju plodov za torto, ki jo je spekla za svojo zabavo. V okolici doma smo iskali gozdne živali, ki so prišle na njeno zabavo.

Premagovali so naravne ovire ob Divjem potoku, ki je imel poledenele slapove, zato nam ni dovoljeval, da bi prišli vse do zmajeve votline, kjer si vile umivajo lase. Spoznali in igrali smo se pastirske igre (kozo podirati, palico ciljati in gremo v šolo). Igrali smo se z velikimi barvnimi gradniki v sobi »veveričino duplo«.

Na pustni večer smo imeli pustno rajanje v maskah. Starši so otrokom pripravili pustna oblačila, v katera so se preoblekli in se spremenili v princeske, čarovnike, klovne, viteze, različne živali, smrkce…

Za spomin na bivanje v domu Lipa smo si iz gline izdelali sliko v obliki lipovega lista in prejeli diplome.

Dnevi v Črmošnjicah so otroke popeljali korak bližje k samostojnosti, saj so bile to za večino otrok prve počitnice brez staršev. Z bivanjem v drugem okolju z vrstniki in vzgojiteljicami ter brez staršev so si pridobili nove izkušnje in nova doživetja, ki se jih bodo še dolgo spominjali.

Svoja doživetja so opisali takole:

Jaša: »Meni je blo` najlepš` ko smo plesal` maškarni ples. Vse je blo` zanimivo.«

Petja: »Najboljš je blo` ko smo tam imeli živali. Men je bla` najbolj všeč miška. Imela sem se lepo.«

Lana: »Všeč mi je blo` ko smo prespal in bili maškare, pa vzgojiteljice so bile klovni, zabavno je bilo.«

Andraž: »Pust je bil lep, ker smo se zvečer zabaval. Dober je blo`, ker je bla` dobra družba, jst`, Jaša, Rok, pa Marija smo skupej` spal.«

‹ nazaj

Komentarji (1)

27.3.2012Ocenimikec.jozica 
Veste kaj, kar " fovž " sem vam. Ko bi ila muka,bi vas mirno opazovala v kotu, da vas ne bi zmotila. Čestitam za tako dejanje,le tako še naprej. Otroci bodo imeli zelo lep spomin na tako dogajanje, pa še pust je bil, da je bil že večji žur. Vesela babica !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava