dolenjska

Društvo za obnovo čebelnjaka ob Plečnikovi hiši

16.3.2012 | 13:20 | STA, M. M.

Stane Bregar (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Stane Bregar (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana, Šentjernej - V sklopu obeleževanja 140. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika bo kulturno etnološko društvo Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja danes ob 16. uri v Plečnikovi hiši predstavilo projekt prenove Plečnikovega čebelnjaka na vrtu arhitektove hiše v Trnovem. S tem želijo pripomoči k promociji in ohranjanju Plečnikove dediščine.

Sredstva za obnovo nameravajo zbrati tudi s prodajo Plečnikovega čaja. Čaj, ki je izdelan po originalni recepturi Plečnikove gospodinje, Šentjernejčanke Urške Luzar, je društvo javnosti prvič predstavilo leta 2007.

Po besedah predsednika društva Staneta Bregarja je v času, ko češko-slovenska delovna skupina pripravlja gradivo za nominacijo Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne, lahko Plečnikov čaj eden vidnih promotorjev, saj Plečnika in njegovo življenje osvetljuje tudi iz duhovno-čutne dimenzije.

Ob današnji predstavitvi bo podpisana tudi listina o sodelovanju med koordinatorjema prenove Muzejem in galerijami mesta Ljubljana in kulturno etnološkim društvom Gallus Bartholomaeus. Povabilu k projektu sta se med drugim odzvala etnolog Janez Bogataj ter umetnostni zgodovinar in poznavalec Plečnikovega dela Damjan Prelovšek, so sporočili iz društva.

Od vsake prodane škatlice Plečnikovega čaja bodo za obnovo čebelnjaka namenili po pol evra, Prelovšek bo projekt obogatil s strokovnimi spoznanji in vedenji, Bogataj pa bo osvetlil etnološki vidik pomembnosti Plečnikove dediščine. Ob zaključku obnove čebelnjaka načrtujejo tudi izid publikacije. Projekt prenove bodo izvedli v sodelovanju z ljubljansko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS in Restavratorskim centrom RS.

Spodaj prisluhnite pogovoru s Stanetom Bregarjem, v katerem je med drugim omenil njihov največji načrtovani projekt: Plečnikov parlament.

Zvočni zapisi

Stane Bregar o obeležitvi Plečnikovega jubileja in načrtih društva

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava