kolesarstvo

Kump z naskokom prvi v Labinu

16.3.2012 | 21:00 | B. B.

Marko Kump (Foto: arhiv kluba)

Marko Kump (Foto: arhiv kluba)

Reka - Kolesar Adrie Mobila Marko Kump se je po tretjem mestu v četrtkovem prologu dirke Istrska pomlad izkazal tudi v prvi etapi od Poreča do Labina. Kump je na 160 kilometrov dolgi etapi, v kateri je selekcijo naredil tudi padec, do zmage prišel z napadom v zadnjih kilometrih, z zmago pa je prevzel tudi skupno vodstvo.

Drugo mesto je z devetimi sekundami zaostanka zasedel kolesar Radenske Jan Polanc, tretji je bil Avstrijec Markus Eibegger. V skupnem seštevku ima Kump sekund točk prednosti pred Nizozemcem Danyjem Van Popplom,  Blaž Furdi (Tirol) na petem mestu zaostaja 23 sekund.

Prvi del etape od Poreča do Labina je zaznamoval pobeg Norvežana Fransa Leonada Markaskarda (Team Osterhus Ridley) in Ukrajinca Antolija Pahutsova (ISD – Lampre). V begu sta bila večji del dirke, vse do 30 km pred ciljem, ko ju je glavnina ujela. V bojih za položaj je 18 km pred ciljem prišlo do skupinskega padca (karavana na Istrski pomladi šteje skoraj 200 kolesarjev!) , ki je glavnino presekal na tri dele.

Ena od žrtev padca je bil tudi Radoslav Rogina (Adria Mobil), ki je moral celo menjati kolo. Ker je Hrvat veljal za enega od favoritov, ga je klubski kolega Pavel Gorenc počakal, vendar do vznožja zadnjega vzpona glavnine nista več ujela. Tudi Matej Gnezda (Adria Mobil) je ostal v drugi skupini, do pričetka vzpona se mu je uspelo priključiti vodilnim, vendar je pri lovljenju porabil preveliko moči.

"V etapi se nismo izpostavljali, saj smo vedeli, da bo ekipa Rabobanka ulovila morebitne ubežnike. Po padcu je spredaj ostalo okoli 40 kolesarjev. Med njimi smo bili trije kolesarji Adrie Mobil, poleg mene še Kristjan Fajt in Kristjan Đurasek, ki je pričel z napadi. Ko smo ugotovili, da smo le trije, smo spremenili taktiko in počakali do zaključnega dela po kockah, ki se je začel silovito. Od začetka sem samo sledil, potem pa v pravem trenutku 'pohodil' in zmagal z lepo prednostjo," je po zmagi povedal Marko Kump, ki je na podoben način slavil že leta 2009. Takrat je bil vzpon na Labin polovico krajši, Kump pa je tudi takrat oblekel majico vodilnega.

Sledi odločila etapa s ciljem na Motovunu. Marko pred tremi leti ni branil majice, saj se je podredil klubskim interesom. Letos je Kumpova prednost in pripravljenost občutno večja, poudarjajo v novomeškem klubu

Rezultati

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava