kronika

Poostren nadzor nad motoristi: Lani jih je na cestah umrlo 30

22.3.2012 | 13:05 | M. M.

Leopold Pungerčar (Foto: spletna stran Policije)

Leopold Pungerčar (Foto: spletna stran Policije)

Prvi letošnji nadzor bo potekal do nedelje.

Prvi letošnji nadzor bo potekal do nedelje.

Predstavniki Policije in Zveze moto kubov Slovenije so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili aktivnosti in preventivne nasvete za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil. Novinarske konference se je udeležil tudi Robert Kranjec, sicer svetovni prvak v smučarskih skokih, v prostem času pa ljubitelj motorjev, so sporočili iz Policije.

Robert Kranjec: "Izraz Leteči Kranjec ne velja, ko sem na motorju!"

Robert Kranjec: "Izraz Leteči Kranjec ne velja, ko sem na motorju!"

Kot je dejal Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi, promet in cesta napak ne oproščata. ''Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti in življenje se posamezniku lahko popolnoma spremeni. Vozniki motornih koles žal še vedno ostajajo ena izmed bolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je v letu 2011 v primerjavi z letom 2010 žal poslabšala. V prometnih nesrečah je leta 2011 umrlo 30 voznikov enoslednih motornih vozil, od tega kar 8 v mesecu aprilu, hudo telesno poškodovalo pa se jih je 214."

Da bi izboljšali prometno varnost motoristov, so na Policiji skupaj z organizacijami, društvi in ministrstvi pripravili več aktivnosti, katerih cilj je zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil ter njihovih sopotnikov. Namen tovrstnih aktivnosti je torej povečati spoštovanje prometnih pravil in vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev – tako voznikov enoslednih motornih vozil kot tudi ostalih prometnih udeležencev v odnosu do motoristov.

Prvi nadzor od danes do nedelje

Prvo obdobje, v katerem bo policija intenzivneje izvajala aktivnosti, bo od danes do vključno nedelje. V tem času bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore, ki bodo usmerjeni predvsem v preprečevanje agresivne vožnje in ugotavljanje tehnične brezhibnosti motornih koles in mopedov. Ugotavljali bodo tudi, ali vozniki in vozila izpolnjujejo pogoje za udeležbo v cestnem prometu. V postopkih bodo dosledno preverjali tudi pogoje za zaseg motornih vozil. V naslednjih mesecih pa bodo za motoriste pripravili tudi veliko preventivnih aktivnosti.

"Preden se sploh usedemo na motor, moramo preveriti svetlobna telesa, stanje pnevmatik in zavor, saj se navadno ne spomnimo, v kakšnem stanju smo jeseni pospravili motorno kolo. Za ustrezno varnost je treba imeti tudi dobro zaščitno opremo, tj. ustrezno obuvalo, kakovosten kombinezon, nad katerim nosimo svetel telovnik, da smo bolje vidni na cesti, motoristično čelado in dobre rokavice," je poudaril predsednik Zveze moto kubov Slovenije Leopold Pungerčar.

Pungerčar je še opozoril, da je ob začetku sezone psihofizična kondicija motoristov slabša, asfaltna površina je še vedno hladna, pesek, umazanija, blato in ostali ostanki zimske sezone pa predstavljajo dodatno nevarnost. "Motorist mora vedeti, da je njegova varnost odvisna od gravitacije – precesije in oprijema dveh majhnih točk na pnevmatikah. Če na to pozabi, je nesreča neizogibna. Pomlad je čas, da tem dejavnikom namenimo največ pozornosti," je dejal Pungerčar.

Več nasvetov za motoriste in njihovo večjo varnost v prometu si lahko preberete na spletni strani Policije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava