Ob polnoči začne veljati volilni molk

23.3.2012 | 08:15

Foto: B.D.G., Arhiv DL

Ljubljana - Kampanja pred nedeljskim referendumom o družinskem zakoniku in nadomestnimi županskimi volitvami v nekaterih občinah se izteka, volivke in volivce bo tako mogoče nagovarjati le še danes. Ob polnoči bo namreč začel veljati volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo.

Danes je tako napovedanih še nekaj pred referendumskih aktivnosti zagovornikov in nasprotnikov družinskega zakonika. Tako bodo predsedniki strank, ki podpirajo zakonik, podali izjavo, Gibanje za družinski zakonik pa pripravlja koncert v podporo zakoniku. Tudi županski kandidati v občinah Ljubljana, Slovenj Gradec, Krško, Bovec, Destrnik in Duplek bodo še nagovarjali volivce.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. To so denimo propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino ter pozivanje volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki znašajo od 120 do 1200 evrov.

STA

Komentiraj prispevek