novice splošno

Prvi dan volilnega molka 52 prijav domnevnih kršitev

24.3.2012 | 19:35 | STA

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Na inšpektoratu za notranje zadeve so danes do 19. ure prejeli 52 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Na podlagi teh prijav trenutno obravnavajo sedem zadev, in sicer dve, ki se nanašata na objavi v tiskanih medijih, dve sta povezani s plakatiranjem, dve sta prispeli zaradi objav na internetu, ena je povezana z deljenjem volilnega materiala.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, so štiri obravnavane prijave iz osrednjeslovenske regije, po ena s Koroške in z Gorenjske, ena pa je neznana. Ena zadeva je povezana z nadomestnimi županskimi volitvami v Ljubljani, ostalih šest pa z referendumom o družinskem zakoniku.

Na zadnjem referendumu junija lani, ko so volivci odločali o usodi treh zakonskih besedil, je bilo denimo v soboto do 19. ure prijavljenih 12 domnevnih kršitev.

Pred nedeljskim referendumom o družinskem zakoniku in nadomestnimi županskimi volitvami velja volilni molk vse do zaprtja volišč v nedeljo.

Na ministrstvu za notranje zadeve v tem času deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah.

Do 7. ure zjutraj je kršitev mogoče sporočati na telefonsko številko 080 12 00, v nedeljo od 7. do 19. ure pa na številko 080 21 13.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. To so denimo propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino ter pozivanje volivcev, kako naj glasujejo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava