avto moto

Huda poškodba Duha zasenčila zmago Slovenije in Ivačiča

26.3.2012 | 13:00 | Mitja Pungarčič

Duha so na nosilih odpeljali v bolnišnico

Duha so na nosilih odpeljali v bolnišnico

Na štartu prve dirke je Duhu previsoko dvignilo sprednje kolo

Na štartu prve dirke je Duhu previsoko dvignilo sprednje kolo

Duh (levo spodaj) in Ivačič (levo zgoraj) v hrvaški ekipi

Duh (levo spodaj) in Ivačič (levo zgoraj) v hrvaški ekipi

Ljubljana - Z dirkami na stadionu Ilirija v Ljubljani in hrvaškem Goričanu se je tudi pri nas začela nova sezona v speedwayju. Samo Kukovica in Aleksander Čonda iz AMD Krško sta bila prva moža reprezentance na dvoboju pokalnega prvenstva s Češko, njun klubski kolega Matic Ivačič je dobil prvo dirko mladincev, žal pa je uspehe naših dirkačev zasenčila huda nesreča Matije Duha.

Na stadionu Ilirija v Ljubljani je bila v soboto dirka ligaškega pokalnega prvenstva med Slovenijo in Češko. Slovenija je bila prepričljivo boljša in zmagala z 59:27. V slovenski ekipi sta nastopila tudi voznika AMD Krško, Kukovca in Čonda, ki sta bila najboljša voznika naše ekipe.,

Organizator dirke, AMTK Ljubljana, je tokrat pripravil precej tršo in zato nekoliko bolj varno stezo kot običajno. V naši nacionalni ekipi sta poleg domačinov Matica Voldriha, Nejca Malešiča in Jerneja Pečnika, nastopila tudi najboljša voznika AMD Krško. Pokazala sta dobro pripravljenost in lahko nadaljevanje sezone pričakujeta nekoliko bolj sproščeno. Samo Kukovica je kot najboljši posameznik v naši ekipi zbral 16 točk, Aleksander Čonda pa 14 plus 2 bonus točki.

Kukovico so na tej dirki odlikovali predvsem štarti, Čonda pa je pokazal dobre zrele vožnje v paru, saj je odlično sodeloval s sovoznikom. Oba sta prvo dirko odvozila dobro in le v prvi in zadnji vožnji nasprotni ekipi oddala po točko. Obakrat se je mednju vrinil najbolj izkušen voznik češke ekipe Vaclav Milik, ki je ob enem odstopu zaradi okvare motorja zbral za svojo ekipo 9 točk. Najboljši češki predstavnik po osvojenih točkah je bil Ondrej Veverka, ki je zbral točko več od Milika.

Konec sezone za Duha

Že v petek je češka ekipa v isti postavi nastopila tudi na prvi dirki pokalnega ekipnega prvenstva, kjer je gostovala pri ekipi Hrvaške v Goričanu. Boljša je bila Hrvaška (49:38), za katero sta kot posojena voznika nastopila tudi voznika AMD Krško, Matic Ivačič in Matija Duh.

Za slednjega se je dirka na žalost končala že v prvem nastopu, saj ga je takoj po štartu premočno dvignilo in padec je bil neizbežen. Pri tem je nanj padel motor in ga tako hudo poškodoval, da je moral v bolnišnico v Čakovcu, kjer so mu diagnosticirali zlom prsnega vretenca, tako da je za nekdanjega mladinskega državnega prvaka sezona, kot kaže, končana.

Kot nam je povedal funkcionar AMD Krško Milan Praznik, ki je Duha obiskal v bolnišnici, lahko Matija sicer normalno premika vse okončine, vendar bodo zdravniki na današnjem konziliju odločili, ali je v dovolj dobrem stanju za prevoz v ljubljanski klinični center, kjer bodo nadaljevali z zdravljenjem. V nasprotnem primeru bo v bolnišnici v Čakovcu ostal še naslednji teden dni.

Matic Ivačič je ekipi Hrvaške v šestih vožnjah prispeval skupno 10 točk. Trikrat je zmagal, enkrat je bil tretji in dvakrat zadnji. Najboljši voznik v hrvaški ekipi je bil Dino Kovačič, ki je zbral 21 točk. Za češko postavo je največ točk, 14, dosegel Milik.

Ivačiču prva dirka mladincev

Včerajšnjo dirko za mladinsko prvenstvo Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije je dobil Matic Ivačič. Za razliko od ljubljanske dirke, kjer je bila steza pripravljena primerno trdo, je mladince v hrvaškem Goričanu pričakala precej bolj mehka in s tem za mlade tekmovalce tudi precej težka in nepredvidljiva proga, na kateri so gledalci videli tudi kar precej padcev, ki pa k sreči niso terjali resnejših posledic.

Padcu in še enemu drugemu mestu se ni mogel izogniti niti kasnejši zmagovalec Ivačič, ki je v rednem delu zbral 11 točk, kolikor sta jih imela tudi Čeh Milik in Maticev klubski tovariš Žiga Radkovič. Prav slednji je bil svojevrstni osmoljenec dirke, saj je z enakim številom točk, a zaradi ene zmage manj ostal brez finalne vožnje.

Po rednem delu sta največ točk sicer zbrala Madžar Roland Benko in presenečenje rednega dela dirke Kristjan Revinšek. Ta je lani še vozil za AMD Krško, v letošnji sezoni pa nastopa za AMTK Ljubljana. Oba sta zbrala po 13 točk.

Veliki osmoljenec dirke je bil domači voznik in prvi favorit prvenstva Dino Kovačič, ki zbral zanj skromnih 10 točk in se uvrstil za Žigo Radkoviča na šesto mesto. Oba sta bila udeležena tudi v padcu in prekinitvi v 15. vožnji, zaradi povzročitve padca pa je bil diskvalificiran prav Kovačič. V ponovljeni vožnji sta prvo in drugo mesto zasedla oba krška voznika, Ivačič in Radkovič.

V finalni vožnji so se za zmago na dirki tako pomerili Benko in Milik ter slovenska predstavnika Ivačič in Revinšek. Kljub najmanj ugodni poziciji, a ob očitno dobrih nasvetih novega trenerja, je Ivačič že po štartu pobegnil tekmecem in suvereno dobil finalno vožnjo. Na drugo mesto se je po dobrem prehitevalnem manevru uvrstil Benko, tretji je bil Milik, brez stopničk je tokrat ostal Revišek.

Rezultati iz Ljubljane:

SLOVENIJA - 59
Samo Kukovica  16 (3,3,3,3,3,1)
Aleksander Čonda 14+2 (1,3,2*,3,2*,3)
Matic Voldrih 14+3 (3,2*,2,2*,2*,3)
Nejc Malešič 12+3 (1,3,2*,3,1*,2*)  
Jernej Pečnik 3+1 (Ef,1*,0,2)  

ČEŠKA Republika - 27
Vaclav Milik 9 (2,1,Ef,3,1,2)
Ondrej Smetana 3 (0,1,1,1,0,0)  
Zdenek Holub 0 (0,0,0,0,Fx)
Michal Skurla 5+1 (2,0,1,1*,0,1)
Ondrej Veverka 10 (2,3,4!,1,0)

1: Kukovica, Milik, Čonda, Smetana
2: Voldrih, Skurla, Malešič, Holub
3: Čonda, Veverka, Smetana, Pečnik (Ef)
4: Kukovica, Voldrih, Milik, Holub
5: Malešič, Čonda, Smetana, Skurla
6: Veverka, Voldrih, Pečnik, Holub
7: Kukovica, Malešič, Skurla, Milik (Ef)
8: Čonda, Voldrih, Smetana, Holub
9: Malešič, Veverka!, Skurla, Pečnik
10: Milik, Pečnik, Malešič, Smetana
11: Kukovica, Čonda, Veverka, Skurla
12: Kukovica, Voldrih, Milik, Holub (Fx)
13: Voldrih, Malešič, Skurla, Smetana
14: Čonda, Milik, Kukovica, Veverka     

Legenda:

*    = bonus točka

Ef   = odstop zaradi okvare motorja

Fx  = padec/izključitev iz vožnje

!     = Joker/ podvajanje točk

Rezultati iz Goričana:

Rezultati:

1. Matic Ivačič SLO  14 (3,Fx,2,3,3,3)
2. Roland Benko MAD 15 (2,3,3,3,2,2)
3. Vaclav Milik ČR 12 (2,3,3,R,3,1)
4. Kristian Revinšek SLO 13 (3,3,2,2,3,0)

5. Žiga Radkovič SLO 11 (3,2,1,2,3)
6. Dino Kovačić HR 10 (3,2,3,Fx,2)
7. Nejc Malešič SLO 8 (2,X,3,3,Fx)
8. Daniel Gappmaier A 8 (1,3,0,3,1)
9. Ladislav Vida SLO 7 (1,1,1,2,2)
10. Lukas Simon A 6 (2,R,1,1,2)
11. Patrik Nagy MAD 5 (0,2,0,2,1)
12. Karlo Majnič HR 5 (R,2,2,1,0)
13. Jernej Pečnik SLO 5 (1,1,2,Fx,1)
14. Nik Zupančič SLO 2 (X,1,Fx,1,0)         

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava