Kako do čezmejne regije odličnosti?

26.3.2012 | 16:45

Današnji posvet je odprl minister Andrej Vizjak (desno). (Foto: BDG)

Današnji posvet je odprl minister Andrej Vizjak (desno). (Foto: BDG)

Novo mesto - Dolenjska, Bela krajina, Kočevsko-Ribniško in Posavje so precej različna območja, a imajo tudi marsikaj skupnega, med drugim tudi mejo s Hrvaško, ki je lahko priložnost za čezmejno sodelovanje, za čezmejne projekte in za ustvarjanje čezmejne regije odličnosti.

"Uspešno gospodarstvo s tega območja, ki je bilo od nekdaj povezano s Hrvaško, dobiva zdaj priložnost za čezmejno sodelovanje, saj Hrvaška vstopa v EU, čeprav šengenski režim ostaja, " je ugotavljal minister Andrej Vizjak na današnjem posvetu o pomenu regijskega in medregijskega sodelovanja, tudi takega, ki sega preko državnih meja.

O tem so danes govorili na posvetu v prostorih novomeškega Podjetniškega inkubatorja Podbreznik, pobudniki posveta pa so bili Dolenjska akademska pobuda, Razvojni center Novo mesto in Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto. Prvi tak posvet so pripravili že lansko pomlad.

dr. Dušan Plut o trajnostnem razvoju. (Foto: BDG)

dr. Dušan Plut o trajnostnem razvoju. (Foto: BDG)

Potem ko so udeležence pozdravili vodilni iz ustanov, ki so organizirale posvet: dr. Miha Japelj, mag. Mojca Špec Potočar in dr. Damjana Miklič Milek, je posvetovanje odprl in spodbudil Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve.

Izhodišča za posvet so podali izr. prof. dr. Marjan Ravbar, ki je govoril o družbi znanja, prof. dr. Dušan Plut z opozorilom o nujnosti trajnostnega razvoja, dr. Janez Gabrijelčič s predstavitvijo zamisli o univerzalni odličnosti in zaslužni prof. dr. Jože Gričar z razpravo o odprtem inoviranju.

Sledile so panelne razprave: na prvi so predstavniki občin in upravnih enot razpravljali o tem, kako lahko k čezmejni regiji odličnosti prispevajo sami,  direktorji gospodarskih družb so govorili o prispevku gospodarstva, predstavniki fakultet pa o prispevku akademskega prostora.

Udeleženci so prepoznali v čezmejnem sodelovanju nove možnosti za razvoj in odličnost, večinoma pa podpirajo tudi postopni nastanek univerze v tem prostoru.

B. Dušič Gornik

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava