bela krajina

V Črnomlju pa še vedno smrdi

27.3.2012 | 11:35 | Tekst in foto: Rudi Vlašič

Niko Šuštarič (Foto: R. V.)

Niko Šuštarič (Foto: R. V.)

V Črnomlju pa še vedno smrdi

Črnomelj - Včeraj so se v mali sejni sobi občine Črnomelj sestali člani belokranjskega okoljskega gibanja Proteus. Med točkami dnevnega reda sta bili tudi problematika glede obratovanja bioplinarne in prašičje farme na Lokvah pri Črnomlju ter dogovor o nujnih aktivnostih zoper smrad po gnojevki in uporabi gnojevke v kmetijstvu.

Stanje v Črnomlju in okolici je še vedno alarmantno, saj je smrad po gnojevki, ki jo iz Bioenerga razvažajo po poljih, nevzdržen. Predsednik društva Niko Šuštarič je povedal, da so v krajevni skupnosti Črnomelj in okoljskem gibanju Proteus novembra lani začeli zbirati podpise pod peticijo proti smradu, doslej pa so jih zbrali okrog 600. Črnomaljci, predvsem iz severnega dela mesta, se namreč že dalj časa pritožujejo zaradi smradu, ki se širi iz bioplinske elektrarne na Lokvah in prašičje farme.

Pritožili so se na občino, klicali različne inšpekcije, pisali ministrstvom, javno protestirali, a doslej se ni zgodilo še nič. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je o tem že seznanila ministra za kmetijstvo in okolje v novi vladi Franca Bogoviča, a odgovora, ki bi prebivalce pomiril, še niso dobili. Črnomaljci zdaj pričakujejo pomoč od akcijskega odbora Proteusa. Ugotavljajo, da iz bioplinarne letno zvozijo na belokranjska polja kar okrog 30.000 ton gnojevke in, ko bo ta prodrla v podtalnico, bo Bela krajina, ki je kraška, ostala brez pitne vode. Iz poročil o monitoringu bioplinske gnojevke je razvidno, da ta v večini primerov dosega parametre za prvo okoljsko kakovost. Toda, kot pravijo v Proteusu, danes več nihče nikomur ne verjame.

Zato so se v gibanju odločili, da bodo stopnjevali pritisk na vse vpletene pri tej zadevi. Pripraviti nameravajo okroglo mizo in tja povabiti nekaj vrhunskih okoljevarstvenih strokovnjakov, organizirali bodo javni protest, obiskovalcem gostinskih obratov nameravajo deliti zaščitne maske, razmišljajo pa tudi o zapori ceste. Direktor Bionerga Dejan Štrbenk je sicer v zadnjih dneh poskušal javnost pomiriti, da njihova gnojevka potem, ko bodo izvedli nekatere tehnološke izboljšave, ne bo več smrdela. A tem besedam danes več nihče ne verjame in Črnomaljci so takšnih obljub že siti.

‹ nazaj

Galerija (7)

proteus-003
proteus-004
proteus-005
proteus-007
proteus-009
proteus-011
proteus-013

Komentarji (9)

27.3.2012Ocenimajda 
Nisem iz Bele krajine, pa vendar se sprašujem, kako lahko prebivalci Črnomlja ta smrad tako stoično prenašajo.
27.3.2012Ocenimajda1 
Majda vprašanje je na mestu in tu nekaj smrdi! Kdo se že bori proti polivanju gnojevke, kdo je pripeljal "drek" v Črnomlej? Tu je odgovor na vprašanje od kod in zakaj smrdi!
27.3.2012Ocenimajda1 
Majda vprašanje je na mestu in tu nekaj smrdi! Kdo se že bori proti polivanju gnojevke, kdo je pripeljal "drek" v Črnomlej? Tu je odgovor na vprašanje od kod in zakaj smrdi!
27.3.2012OceniEksili 
Se odgovor kakorkoli nanaša na lokalno politično sfero?
27.3.2012OceniProti us =proti nam 
Sem dolgo upal in se bal - je že zdavnaj napisal Prešeren in zaključil _ srce je prazno, sreče ni . nazaj si up in strah želi To se dogaja tudi ,meni, ki sem od nastanka "CI Proteusa" zelo podpiral. Žal preveč srdi na vseh mogočih državnihg in takoimnovanih "višjih" nivojih, da bi lahko odpravili smrad in zastruplhjanje iz bioplinske elektrarne. Apsolutno se strinjam, da nehamo "glumit" nekakšne demokratične in civilizacijske postopke. Največjo napako nam delajo tisti, ki razmišljajo naj bi naredili, da ne bi smrdelo. Problem je v tem, da je smrad neznosen - deluje pa ternutno in tudi slej ko prej mine - Polivanje strupov- neprevretih ostankov živali - kadavrov, velike količine krvi iz klavnic gnojervko z vsebnostjo kadmija, svinca in cinka - to je problem, ki ga s pomočjo pogoltnih in neodgovrnih kmetov razlivamo po celi Beli krajini. Polivamo in hranimo kot resna in trajna grožnja belokranjski podtalbnici in Belokranjski pitni vodi ter belokranjskim še ne preveč onesnažnim vodotokom. Ali se Belokranjci sploh zavedamo, da se lahko v zelo kratkem času zgodi, da bo voda toliko onesnažena, da bomo ostali brez pitne vode. Edino kar nam v taki državi ostane je NASILNO PREPREČIT DELOVANJE BIOPLINSKE. Kaj si ni že enkrat slovenski narod drznil vzeti pravico v svoje roke "NAROD SI BO PISAL SODBO SAM". Ne mislim na revolucijo - ni potrebna - mislim enostavno na to, da se zberemo in rečemo pogoltnim zastrupljevalcem - NE HVALA..
27.3.2012Ocenibelokranjski 
Kaj torej še čakamo?
28.3.2012OceniPCB 
PCB je izjemno nevarna in rakotvorna snov. V Beli krajini jo je izjamno veliko zakopanih v raznih vrtačah. Nikjer še nisem zasledil, da bi kjer koli obstajal kakšen katalog odlagališč PCB-ja. Odgovorni nam počasi poskušajo dopovedati, da PCB ni več problem. Prerjaveli sodi pa vsak dan znova spustijo delček strupa v našo zemljo. Od Starega trga pa vse do Suhorja.
28.3.2012OceniČrnomaljc 
sami problemi so vas, same besede in govoričenje, pa nakladanje, pa obljube in spet besedičenje v prazno. narediti je potrebno korak naprej ali nazaj in se predamo smradu 12 mesecev na leto. Kaj zdaj? kakšni podpisi neki po internetu, tam pri Šparu štant postavite pa bo 600 podpisov v enem dopoldanu, če mislite, da je cilj zbiranje podpisov. Prepričan sem, da se zadevi da narediti konec le vedeti je potrebno kako (verjamem, da brez masovnega zbiranja podpisov), samo treba je vedeti kako, samo treba je vedeti kako, samo treba je vedeti kako. Verjamem, da nekdo ve!
29.3.2012OceniMerikanka 
Hvala Crnomaljci! ste mi naredili veliko uslugo z tem napisom. Letos prihajam v "Belo" krajino na obisk in si ogledat, kje bi mi bilo bolj ustrezno, lepsa narava, ljudje, cista voda in zrak, da si kupim hiso ter se priselim nazaj. Do sedaj, Crnomelj mi je bil na prvem mestu, ampak zdaj pa Metlika prisla v prvi pogovor, pa tudi nisem sama v tem misljenju.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava