Povprečni Slovenec leta 2010 popil skoraj 38 litrov vina

28.3.2012 | 16:45

Slika je ilustrativna. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - V Sloveniji je leta 2010 prebivalec povprečno porabil 121 kilogramov žit, 94 kilogramov mesa, 70 kilogramov krompirja in 90 kilogramov zelenjave. V enem letu je vsak prebivalec porabil povprečno še 36 kilogramov sladkorja in 10 kilogramov jajc ter popil skoraj 38 litrov vina.

V povprečju je prebivalec med žiti porabil največ pšenice, in sicer 100 kilogramov. Pri mesu pa je največ porabil prašičjega (42 kilogramov) in govejega mesa (20 kilogramov), je danes objavil državni statistični urad.

Stopnja samooskrbe v Sloveniji je sicer za živalske proizvode precej višja kot za rastlinske proizvode. Posebno nizko stopnjo samooskrbe sta leta 2010 izkazovali bilanci zelenjave (31 odstotkov) in žit (56 odstotkov). Nad 80 odstotkov je v povprečju znašala stopnja samooskrbe v bilancah mesa in jajc.

Za Slovenijo je značilna prevladujoča proizvodnja belih vin. V tržnem letu 2009/10, za katero je bila bilanca izdelana na osnovi novih kakovostnih razredov vina (vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna in druga vina), je njihov delež znašal 63 odstotkov celotne proizvodnje vina, stopnja samooskrbe z vinom pa je presegla 100 odstotkov.

STA

Komentarji (6)

28.3.2012OceniŠokc 
hahahahaha,samo 38 litrov !!!!!!!!!!!!! nevem,kam damo potem mi 1200l ki jih imamo vsako leto pa pijemo samo trije,pa tu pa tam še kdo drug ko pride na obisk,pa polet kaj pomagat :D 38 litrov popijem v enem mesecu :D
28.3.2012Ocenita prav 
no, ja, pač požlampate še vse vino od vseh dojenčkov daleč naokoli.
28.3.2012Ocenikurbl 
39 litrov, za ene velik za druge pa mau. jst prav taku če je, dejmo spit, če ni pa ne moremo:)
29.3.2012Ocenikatka 
Kam so mene, ki vina sploh ne pijem?
29.3.2012Ocenisenad 
alkoholiki eni
1.4.2012Ocenitavžentroža 
kolk pa šnopsa ?

Komentiraj prispevek