Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 23. april 2024
19:00 Brez filtra z Anušo - Ana Petrič, ArtCaffe KCJT Novo mesto
19:00 Rebeka Dremelj: Jamska ženska, KCPT Šentjernej
sreda, 24. april 2024
08:00 Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, KD Mokronog
10:00 - 12:00 Dan brez zavržene hrane z učenci OŠ Drska, Supernova Novo mesto
12:00 Gledališka predstava Zaprta vrata, KCJT Novo mesto
VečBela krajina
torek, 23. april 2024
19:00 Noč knjige – predstavitev pesniških zbirk Mladena Babiča, Ljudska knjižnica Metlika
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
VečPosavje
sreda, 24. april 2024
17:00 - 20:00 Keramična delavnica, VGC Brežice
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
Več28.3.2012 | 16:45 | STA
Ljubljana - V Sloveniji je leta 2010 prebivalec povprečno porabil 121 kilogramov žit, 94 kilogramov mesa, 70 kilogramov krompirja in 90 kilogramov zelenjave. V enem letu je vsak prebivalec porabil povprečno še 36 kilogramov sladkorja in 10 kilogramov jajc ter popil skoraj 38 litrov vina.
V povprečju je prebivalec med žiti porabil največ pšenice, in sicer 100 kilogramov. Pri mesu pa je največ porabil prašičjega (42 kilogramov) in govejega mesa (20 kilogramov), je danes objavil državni statistični urad.
Stopnja samooskrbe v Sloveniji je sicer za živalske proizvode precej višja kot za rastlinske proizvode. Posebno nizko stopnjo samooskrbe sta leta 2010 izkazovali bilanci zelenjave (31 odstotkov) in žit (56 odstotkov). Nad 80 odstotkov je v povprečju znašala stopnja samooskrbe v bilancah mesa in jajc.
Za Slovenijo je značilna prevladujoča proizvodnja belih vin. V tržnem letu 2009/10, za katero je bila bilanca izdelana na osnovi novih kakovostnih razredov vina (vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna in druga vina), je njihov delež znašal 63 odstotkov celotne proizvodnje vina, stopnja samooskrbe z vinom pa je presegla 100 odstotkov.
Slika 1: Slika je ilustrativna. (Foto: B. B., arhiv DL)
Povezane objave
Ocene komentarjev