Zimske urice so izpoved Bohoričeve in avtoričine ljubezni do slovenščine

30.3.2012 | 14:15

Žiga Kump je zelo prepričljivo interpretiral tekst in vlogo Adama Bohoriča.

Žiga Kump je zelo prepričljivo interpretiral tekst in vlogo Adama Bohoriča.

Akterjem, tudi predsednici KD Svoboda Brestanica Margareti Marjetič, se je Rok Petančič zahvalil z grajsko modro frankinjo.

Akterjem, tudi predsednici KD Svoboda Brestanica Margareti Marjetič, se je Rok Petančič zahvalil z grajsko modro frankinjo.

Alenka Šet in Margareta Marjetič

Alenka Šet in Margareta Marjetič

Sevnica - Sinoči je v dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu gostovala gledališka skupina Kulturnega društva Brestanica z monodramo Zimske urice, avtorice Helene Cestnik, uprizarja pa zadnje ure življenja Adama Bohoriča. Bohoriča je odlično upodobil Žiga Kump, absolvent filozofije, čigar suverena interpretacija teksta je dajal občinstvu vtis, da se je poistovetil s protagonistom drame.

Po povratku v domačo vas se protagonist drame posveča razmišljujočemu pretresu svojega življenja in njegovega mesta v razburkanem viharju zgodovine. Kljub nemirnemu času s turškimi vpadi, kmečkim puntom in cerkveno prenovo je Bohorič s somišljeniki uspel postaviti temelje maternega jezika in tako na zemljevidu narodov ohraniti slovenstvo.

V monodrami se tako srečamo s prepletom osebne usode, duha časa in meditacije o večnih ugankah bivanja. Delo Helene Cestnik tako ni le avtoričin pogled na zgodovinsko vlogo in pomen Bohoriča za vzpostavitev slovenskega jezika, temveč tudi izpostavitev temeljnih eksistencialnih vprašanj.

Vprašanja o smislu bivanja, smrti in ljubezni so nerazdružljivo speta z refleksijami o pomenu jezika in orisu konkretne življenjske zgodbe. Na ta način Helena Cestnik preteklo veže z večnim in tako s sedanjim. Zimske urice Helene Cestnik so izpoved Bohoričeve in avtoričine ljubezni do rodne slovenščine.

Za Posavce je njeno delo še toliko bolj zanimivo, ker se pojavljajo v drami tudi posavski kraji in ljudje. Helena Cestnik je psevdonim Boštanjčanke Alenke Šet, upokojene profesorice brežiške gimnazije, ki si je dom ustvarila na Armeškem pri Brestanici. Šetova je plodovita pisateljica in režiserka številnih predstav posavskih gledaliških skupin.

Kot pravi predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica Margareta Marjetič, je namen projekta v prvi vrsti obogatitev našega kulturnega prostora s kvalitetno vsebino. "Posavcem želimo ponuditi predstavo, ki se ne ponaša le z estetskimi atributi, temveč posameznika nagovarja k mišljenju. Poleg tega projekt poudarja tudi pomen naše kulturne dediščine in jo s perspektivo sodobne avtorice reaktualizira. Monodrama Zimske urice je zato tudi spodbuda k razumevanju naše zgodovine, jezika in večnih bivanjskih vprašanj," pravi Marjetičeva.

Včeraj je še povedala, da se bodo radi odzvali še na kakšno povabilo, tako kot so se tokrat na sevniško, da pa sicer načrtujejo po tej četrti reprizi,  nova gostovanja v jesenskem času.

Svetovalec za kulturo sevniškega zavoda KŠTM, Rok Petančič je povedal, da so pričakovali precej večji obisk, saj so posebej obvestili tudi vse šole v občini.

Besedilo in foto: P. P.

Galerija

Komentarji (2)

1.4.2012Ocenikorli 
tale je pa mal ausglejznu,bi riku un kje nemško vojsko služu
2.4.2012OceniMarjetica 
KOrli, ti si čudovit primer za raziskovanje slovenskega jezika. Bohorič bi bil nad tabo navdušen, kako ti je uspelo ohraniti avtohtonost v besedju in izražanju izpred 500 in še več let. Bravo, KOrli! Ti si Slovenc!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava