Gradbenemu inšpektorju zapor

6.4.2012 | 08:05

Sedaj že bivši gradbeni inšpektor se bo na obsodilno sodbo pritožil, prav tako ostala dva obdolžena, tožilec pa je tako ali tako predlagal višje kazni. (Foto: T. J. G.)

Sedaj že bivši gradbeni inšpektor se bo na obsodilno sodbo pritožil, prav tako ostala dva obdolžena, tožilec pa je tako ali tako predlagal višje kazni. (Foto: T. J. G.)

Krško - Včeraj pozno popoldne so bili na krškem okrožnem sodišču nekdanji gradbeni inšpektor Matjaž Golob, projektantka Maruška Krautblaut in David Tušar spoznani za krive kaznivega dejanja prejemanja podkupnine in pomoči pri tem. Če bo sodba obveljala, bo moral Golob za 19 mesecev v zapor, Maruška je bila obsojena na 14 mesecev zapora, Tušar pa na pogojno kazen 9 mesecev zapora pogojno na dve leti. Čeprav so vsi trije očitke iz obtožnice zanikali, pa je senat, ki mu je predsedovala sodnica Maja Baškovič, ocenil, da je zbranih dovolj dokazov, ki govorijo o njihovi krivdi.

Konec septembra so bili namreč novomeški kriminalisti obveščeni, da naj bi gradbeni inšpektor, ki dela v Brežicah, jemal podkupnino, da bi se izognil uradnih dejanj, ki bi jih moral izvesti.

Tako naj bi konec avgusta Golob samostojnemu podjetniku, ki je delal na enem izmed zasebnih gradbišč, povedal, da so dela na gradbišču črna gradnja, za kar je zagrožena kazen več kot 60.000 evrov. Izvajalec del je kasneje navezal stike z osebo, ki naj bi 'urejala' tovrstne zadeve. Ob srečanju se je 39-letna ženska, šlo je za podjetnico Krautblatovo iz Brežic, podjetniku ponudila, da lahko za 5.000 evrov uredi zadevo. Dogovorila sta se za plačilo v dveh obrokih z mesečnim zamikom. Prvi obrok je podjetnik plačal v dogovorjenem roku.

V četrtek, 6. oktobra, ko je brežiška podjetnica prejela drugi del podkupnine in sta si denar z inšpektorjem razdelila, so novomeški kriminalisti oba prijeli in opravili več hišnih preiskav v poslovnih prostorih, stanovanjskih hišah in v osebnih vozilih. Za oba osumljenca je preiskovalna sodnica takrat odredila pripor, kjer sta bila dva meseca. Ovadena sta bila zaradi jemanja podkupnine, za kar kazenski zakonik predvideva do osem let zapora. Raziskovanje tovrstnih dejanj je sicer zahtevno in težavno, v omenjenem primeru pa naj bi 46-letni inšpektor, ki ga v Posavju niso marali, saj je poskrbel za marsikateri nerazumen zaplet, terjal podkupnino preko posrednice, v vmesnem času je zamenjal tudi telefonsko številko.

Na sodbo se bodo zagovorniki pritožili, verjetno pa tudi okrožni državni tožilec, ki je predlagal nekoliko višje kazni.

T. J. G.

Komentarji (5)

6.4.2012OceniValuk 
Pravilno! V nauk in poduk podobnim frajerjem in frajerkam, ki bi radi zafrkavali in po nepotrebnem grozili ljudem ter si s takšnim nepoštenim ravnanjem polnili žepe. Skrajni čas. Jaz bi predlal kar kakšnih 5 let. Tukaj ni pomembno koliko denarja so si prilastili ampak kaj so se šli in koliko takšnih so že grdo potegnili za nos pred tem.
6.4.2012Ocenimacica12 
Tak je prav, kaj se pa grejo, vsak nej svojo kazen dobi, vsem črnograditeljem pa vse podret, izvajalcem črnih gradenj pa poštene kazni napisat. Valuk, ti maš pa tak al tak sigurn vse poštimano
7.4.2012OceniJoc 
Nekako nesorazmerna kazen me Zidarjem (17 mesecev) in Golobom (19 mesecev). Je pa razumljiva, saj ima Zidar verjetno dosjeje, ki lahko marsikoga pokopljejo, Golob pa ne.
7.4.2012Ocenijanez 
Korli, kar kup si pištolo, saj je ni težko dobit, potem si pa požen šus v glavo, ne bo nobene škode.
7.4.2012Ocenikr eden 
Dragi Janez vendarle še eden, ki ima tega korljija vrh gave. Čestitam

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava