FOTO: Vsevidni pogled Maruše Šuštar

6.4.2012 | 09:15

Maruša Šuštar (Foto: R. Božič)

Maruša Šuštar (Foto: R. Božič)

Matjaž Brulc, Maruša Šuštar in Borut Škerlj

Matjaž Brulc, Maruša Šuštar in Borut Škerlj

FOTO: Vsevidni pogled Maruše Šuštar

Novo mesto - V galeriji Simulaker so včeraj odprli razstavo Panoptikum kranjske akademske slikarke Maruše Šuštar, katere platna so odraz vsevidnega pogleda ptičje perspektive in odtujenosti sveta pod njim.

Kot je ob razstavi zapisal kustos Simulakra Matjaž Brulc, Šuštarjeva sodi v krog sodobnih umetnikov, ki prisegajo na klasične likovne tehnike, za njena dela pa je značilen tudi nenaraven in razčlovečen pogled, ki kot vsebinska stalnica njenega slikarstva zadnjih let v ospredje postavlja vidik družbenega nadzora.

Hkrati je avtorica zaradi dobršne mere svežine in likovne prepričljivosti med avtorji svoje generacije v zadnjih letih dosegla izjemno prepoznavnost, ugotavlja Brulc in dodaja, da njena usmerjenost omogoča uprizoritev distanciranega pogleda, ki zaradi uporabljenih elementov ne zakriva sorodnosti s klasičnimi izdelki kartografije, kot tudi z nekaterimi spletnimi oz. digitalnimi orodji.

Njene pokrajine so poseljene z osamelimi, odtujenimi in nespoznavnimi postopači – lahko tudi množico, izgubljenimi med plastmi nestalnega prostora, ki se ga da praviloma s pomočjo različnih značilnosti ali drugih podatkov stvarnega reliefa natančneje določiti.

Zdi se, da njene podobe izražajo željo po prisvajanju časa, izraženega skozi meditacijo preteklosti, kot tudi prostora, izraženega skozi nakazano brutalizacijo sedanjosti, je še zapisal Brulc.

Maruša Šuštar se je leta 1977 rodila v Kranju. Leta 2006 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam nadaljevala s podiplomskim študijem slikarstva. Kot svobodna umetnica deluje in živi v Preddvoru pri Kranju, za njo pa je več samostojnih in skupinskih razstav.

Njene slike so v Novem mestu razstavljene do 26. aprila, ob odprtju razstave je avtorico predstavil eden izmed mecenov galerije Borut Škerlj.

Rasto Božič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava