Gorniški film "Klic z gora" v novomeški režiji

6.4.2012 | 12:30

Žiga in Boštjan Virc (Foto: arhiv Studia Virc)

Žiga in Boštjan Virc (Foto: arhiv Studia Virc)

Ljubljana, Novo mesto - V Cankarjevem domu v Ljubljani se bo drevi končal 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale. V petih festivalskih dneh si je bilo mogoče ogledati pestro filmsko bero, med njimi tudi igrano-dokumentarni film Klic z gora.

Pobuda za film je prišla s strani kranjskogorskih reševalcev pred dobrim letom dni. Prisluhnili so ji v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija in projekt uresničili v sodelovanju s produkcijsko hišo Triada ter novomeškim Studiem Virc. Film scenarista Boštjana Virca, režiserja Žige Virca in producentke Jožice Blatnik bodo na Televiziji Slovenija premierno predvajali v začetku poletja.

Film Klic z gora osvetljuje zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah, posvečen pa je 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Prva klapa filma je padla že zgodaj poleti v Vratih, vrhunec snemanja pa je bil decembra v Tamarju, ko so v okviru letalskega usposabljanja reševalcev s helikopterji Slovenske vojske in Policije posneli stvaren potek zahtevnega reševanja padle naveze. Pri snemanju so sodelovali številni gorski reševalci, nekateri so bili zelo uspešni tudi kot igralci v igranih prizorih.

V filmu se prepletajo dokumentarni posnetki in igrani prizori, ki gledalcu približajo ozadje prave reševalne akcije, 'glavni igralci' pa gledalcu dovolijo tudi vpogled v svoj intimni svet – svet, v katerem želijo pomagati, svet strahu in poguma, dilem in odgovornosti. Ustvarjalci so uporabili veliko arhivskih posnetkov in fotografij, od zasebnih in muzejskih zbirk, posnetkov iz Arhiva TV Slovenija do odlomkov iz slovenskih igranih filmov, ki se navezujejo na tematiko reševanja v gorah. Del zasebnih arhivov bo prvič prikazan javnosti. Pri nastajanju filma je sodelovalo tudi veliko posameznikov in organizacij, ki delujejo na področju reševanja v gorah, so sporočili z RTV Slovenija.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava