Knjiga o džungli kot zgodba o ljudeh

6.4.2012 | 14:20

Dramaturginja in režiserka Nana Milčinski, režiser Matjaž Berger in Pavle Ravnohrib, v Knjigi o džungli medved Balu. (Foto: I. Vidmar)

Dramaturginja in režiserka Nana Milčinski, režiser Matjaž Berger in Pavle Ravnohrib, v Knjigi o džungli medved Balu. (Foto: I. Vidmar)

Večina nastopajočih se je predstavila tudi na novinarski konferenci. (Foto: I. Vidmar)

Večina nastopajočih se je predstavila tudi na novinarski konferenci. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V novomeškem Anton Podbevšek Teatru so danes na novinarski konferenci predstavili 23. premiero tega najmlajšega med pomembnimi slovenskimi gledališči, predstavo Knjiga o džungli. V četrtek bomo prvič videli dramatizirano verzijo kultne knjige Rudyarda Kiplinga o dečku Maugliju, ki izgubljen v džungli v volkulji in volku dobi krušne starše in ga živali podučijo o zakonih, redu in sožitju, ki vlada v naravi.

Predstava, ki sta jo režirala Nana Milčinski in Matjaž Berger, pod koreografijo pa se je podpisala Kjara Stanič, tako kot Kiplingova knjiga v bistvu ne govori o živalih, ampak o ljudeh, in je namenjena odraslim pa tudi otrokom, ki jo bodo lahko pač doživeli po svoje in na svoj način.

Nana Milčinski, ki je Kiplingovo zgodbo tudi dramatizirala, pravi, da si je že od otroštva želela zvedeti, kako bi bilo, če bi ostala v  gozdu. Strniti tako obsežno zgodbo, kot je Knjiga o džungli v eno uro, je težko delo. "Ko Kipling govori o živalih, govori o ljudeh, a živali so boljše od ljudi, govori o dobrem in zlem, o solidarnosti in tem, kje vstopi strah," pripoveduje Milčinskijeva.

Matjaž Berger je poudaril, da v zgodbi nastopajo živali, vendar ne gre za zgodbo o živalih, ampak o ljudeh, in dodal: "Naša zgodba gre v smeri Gandija."

Vlogo pripovedovalca, pisatelja Kiplinga, igra Janez Hočevar Rifle, ki je navdušen nad sodelovanjem z novomeškim gledališčem: "Ko me je Nana povabila, nisem okleval, ker je bila Knjiga o džungli pomemben del mojega otroštva. Mladi, preberite Kiplinga. Na tako ekipo, kot smo v APT, še nisem naletel, pa sem igral v vseh slovenskih gledališčih in še kje drugje. Delamo kot norci in se dobro imamo, dobro jemo in dobro pijemo ... Delamo, tudi če je božič ali pa velika noč, a nobenega povišanega glasu ni slišati."

Vlogo dečka Mauglija igra Akira Hasegawa, ki pravi, da v tej zgodbi pregovor Človek človeku volk nikakor ne velja, saj živali ne poznajo vseh slabih lastnosti, ki jih ima človek, in jih tako Maugli ne pozna, dokler ne pride med ljudi.

Poleg omenjenih v predstavi nastopajo Pavle Ravnohrib kot medved Balu, Jadranka Tomažič kot kača Kaja, Nina Rakovec, Jure Longyka, Irena Yebuah Tiran, Maša Kagao Knez, Sabina Šehič, Leticia Slapnik Yebuah in plesalci skupine Kjara's Dance Project.

Kot rečeno, bo premiera v četrtek, 12. aprila, predstave pa se bodo zvrstile še 13., 14., 19., 20., 21. in 22. aprila, kakšno ponovitev pa gre pričakovati tudi jeseni.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava