Vircu nagrada za najboljši alpinistični film

6.4.2012 | 19:30

Prizor iz filma (vir:www.grzs.si)

Prizor iz filma (vir:www.grzs.si)

Ljubljana - Igrano-dokumentarni film Klic z gora novomeškega režiserja Žige Virca je na 6. mednarodnem festivalu gorniškega filma Domžale prejel nagrado za najboljši alpinistični film. Klic z gora ponuja vpogled v tvegano in nesebično delo ekipe slovenskih gorskih reševalcev, film pa si je prislužil tudi nagrado Planinske zveze Slovenije in nagrado občinstva.

Na zaključni prireditvi v Cankarjevem domu v Ljubljani je mednarodna žirija za velikega zmagovalca letošnjega festivala sicer razglasila poljski film Art of Freedom v režiji Wojteka Slote in Mareka Klosowicza. Zmagovalni film prikazuje pomembne dosežke poljskega alpinizma pri osvajanju najvišjih vrhov, nagrado pa si je po utemeljitvi žirije zaslužil za izjemno dokumentarno, tehnično in umetniško vrednost.

Nagrado za najboljši plezalni film je žirija podelila poljskemu dokumentarcu Deklaracija nesmrtnosti v režiji Marcina Koszalke, v katerem so predstavljeni strahovi vsakega plezalca pred fizičnimi omejitvami lastnega telesa. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi pa je prejel švicarski avanturi Iran: Living with the Volcanoes, v katerem sta režiserja Mario Casella in Fulvio Mariani, kot je zapisala žirija, izkazala veliko pozornost kulturnim, naravnim in družbenim vidikom iranske realnosti.

Za najboljši film o gorski naravi in kulturi je obveljal nizozemski film Silent Snow režiserja Jana Van der Berga. Mlado dekle z Grenlandije gledalca popelje na raziskovalno popotovanje po različnih delih sveta, kjer se je začela veriga onesnaževanja. Tako se film prelevi v obupen krik po takojšnjih spremembah, piše v obrazložitvi nagrade.

V sklopu festivala nagrade za najboljši kratki film niso podelili, sta si pa pohvalo žirije prislužila italijanski dokumentarec Linea continua v režiji Herveja Barmassa, Giacoma Bertheta in Damiana Levatija ter švicarski dokumentarec 1st Afghan Ski Challenge v režiji Hansa-Ursa Bachmanna. Nagrado Televizije Slovenije je prejel avstralski film v režiji Tima Copea On the Trail of Genghis Khan.

O najboljših filmih letošnjega festivala so odločali namestnica direktorja festivala Meetings with Mountain Film v poljskih Zakopanih Gabriela Kühn, filmska montažerka, snemalka, režiserka in kinooperaterka Karmen Tomšič, književnik, teoretik in prevajalec Tomo Virk, italijanski novinar in alpinist Carlo Caccia ter filmski in televizijski režiser Boštjan Maše.

STA/B. B.

Klic z gora - filmski napovednik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava