kultura

Saša Pavček v Franciji nagrajena za vlogo v filmu Kruha in iger

7.4.2012 | 06:55 | STA, M. M.

Saša Pavček (v sredini) se je udeležila tudi premiere filma v Novem mestu konec februarja letos. (Foto: M. M., arhiv DL)

Saša Pavček (v sredini) se je udeležila tudi premiere filma v Novem mestu konec februarja letos. (Foto: M. M., arhiv DL)

Novo mesto - Igralka Saša Pavček je bila za vlogo Jelke v filmu Kruha in iger na 13. mednarodnem filmskem festivalu v francoskem mestu Aubagne (International film festival d'Aubagne) deležna posebne omembe žirije. V obrazložitvi so zapisali, da je z vlogo ogoljufane oz. prevarane ženske v filmu režiserja, Novomeščana Klemna Dvornika ganila občinstvo.

Pavčkova je bila omembe deležna skupaj s še štirimi igralkami. Žirija je med drugim zapisala, da nagrajene igralke dokazujejo, da ženske spet dobivajo svoje mesto v filmu, je povedala Pavčkova, ki je nagrade vesela. Po njenem mnenju namreč potrjuje, da smo slovenski ustvarjalci cenjeni tudi v mednarodnem prostoru.

Filmski festival v Aubagneju, ki je letos potekal od 19. do 24. marca, se od številnih filmskih festivalov po svetu loči v tem, da daje velik poudarek povezavi med podobo in glasbo. Slednjo organizatorji razumejo kot zelo pomemben sestavni del filma, je zapisano na spletni strani festivala. V tekmovalnem programu celovečercev je bilo prikazanih deset, v kategoriji kratkometražcev pa 63 filmov.

Zgodba filma Kruha in iger se osredotoča na družino Novak iz Velenja, ki je izžrebana za nastop v kvizu. Mama in hči sta navdušeni, a sinu in očetu nastop ni pogodu, zlasti ker se oddaja dogaja za pusta. Na poti v Ljubljano se zapletejo v nesporazum s policijo, na televiziji jim štrene zameša družina pustnih petelinov, stvari pa postanejo resnično zanimive, ko se pobližje spoznajo z voditeljem oddaje Josom Bauerjem. Od blizu so stvari na televiziji namreč videti precej drugačne in družinskim članom se vrednote postavijo na glavo, so zgodbo opisali pri RTV Slovenija, ki je skupaj s studiom Arkadena producent filma.

Komedija je na Festivalu slovenskega filma prejela nagrado občinstva, nagrado vesna za kostumografijo, pod katero se podpisuje Katja Hrobat, za stranski vlogi pa sta vesni prejela Pavčkova in Jonas Žnidaršič. Scenarij za film so napisali Jaša in Matjaž Sketelj ter Barbara Zemljič. Ob Pavčkovi in Žnidaršiču sta v filmu zaigrala Peter Musevski in Jurij Drevenšek.

‹ nazaj

Komentarji (1)

11.4.2012Ocenimarjan 
Bravo Saša! Res si bila dobra.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava