Z lokalno in eko hrano do manj izpustov toplogrednih plinov

11.4.2012 | 13:45

Zdenka Kramar iz KGZ Novo mesto predstavlja projekt za spodbujanje lokalne oskrbe v Beli krajini. (Foto: BDG)

Novo mesto - Okrog 15. ure se bo v novomeški Hiši kulinarike končal posvet v okviru projekta Slovenija znižuje CO2, ki ga vodi Umanotera. Posveta so se udeležili nekateri predstavniki pridelovalcev, zlasti ekološki kmetje, pa tudi množica predstavnikov javnih ustanov, ki so uporabniki in naročniki lokalnih pridelkov in izdelkov.

Umanotera je v okviru projekta evidentirala 60 primerov dobrih praks, ki vplivajo na zniževanje CO2 in bo na osnovi njihovih izkušenj predlagala državi ukrepe. 20 med njimi jih je izbrala in jih predstavlja po državi; ena takih predstavitev pa je danes potekala v Novem mestu.

Projekt so predstavili v prvem delu posveta, v katerem so spregovorili še o pomenu ekološkega kmetijstva za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, Milanka Čanković iz finančnega ministrstva pa je predstavila uredbo za zeleno javno naročanje in še posebej poudarila tisto, kar je pomembno za naročanje živil, pijač in kmetijskih pridelkov.

Brigita Zupančič Tisovec iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto je prikazala pomen ekološke hrane za zdravje, Zdenka Kramar iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto pa projekt Lokalna oskrba v Beli krajini.

V drugem delu posveta so spoznali dobre prakse s tega področja: učinkovito lokalno oskrbo z ekološkimi živili v šolah in vrtcih v Rimu ter partnersko ekološko kmetovanje v okviru zavoda in portala Ekologičen. Sledila je še delavnica, v kateri so udeleženci poskušali oblikovati priporočila za ukrepe, ki bi spodbujali širjenje dobrih praks.

B. D. G.

Komentiraj prispevek