V Črnomlju podpisovanje peticije proti smradu

13.4.2012 | 12:25

Bioplinarna Lokve (Foto: M. B.-J-, arhiv DL)

Bioplinarna Lokve (Foto: M. B.-J-, arhiv DL)

Predsednik društva Proteus Niko Šuštarič (Foto: R. V., arhiv DL)

Predsednik društva Proteus Niko Šuštarič (Foto: R. V., arhiv DL)

Črnomelj - Prebivalci Črnomlja in okoliških vasi že nekaj let živijo v smradu, ki se širi iz bioplinske elektrarne, od lanskega poletja pa predvsem iz prašičje farme. Obe stojita na Lokvah pri Črnomlju. Smrdi tako rekoč vsak dan, predvsem pa ponoči, v jutranjih urah in dopoldne, še posebej pa se neznosen smrad širi ob raztrosu gnojevke po poljih. Tako ljudje ne morejo zračiti stanovanj, spati pri odprtih oknih, ponovno morajo celo prati že oprano perilo. Smrdi v živilskih trgovinah, v javnih prostorih, na športnih igriščih in drugih prostorih za rekreacijo. Bolj občutljivi in starejši ljudje imajo zdravstvene težave kot so bruhanje, slabost in glavobol. Da o tem, da so prebivalci pod stresom zaradi nemoči, ker pristojne službe ne storijo nič za rešitev problema, niti ne govorimo.

Da bi rešili probleme z bioplinsko elektrarno na Lokvah, so iz okoljskega gibanja Proteus Bela krajina 4. aprila naslovili na ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča pisno prošnjo, naj čim prej obišče Belo krajino. Udeležil naj bi se namreč javne tribune, ki bi jo pripravili Belokranjci, ki od ministra pričakujejo, da jim bo dal trdna zagotovila, da bodo pristojni odpravili vsa okoljska tveganja, povezana z gnojevko. A ker niso prejeli odgovora, so pismo, ki je v priponki, naslovili na medije. Prav tako niso prejeli odgovora od lastnikov bioplinarne na odprto pismo, ki so jim ga poslali 5. aprila.

V Proteusu so prepričani, da onesnaževalca grobo kršita ustavno pravico državljanov do čistega in zdravega okolja. Ker jim je dovolj vdihavanja smrdljivega zraka, bodo skupaj s Krajevno skupnostjo Črnomelj pripravili jutri, v soboto, 14. aprila, od 8. do 12. ure zbiranje podpisov pod peticijo, ki je prav tako v priponki, na dveh stojnicah pred Sparom in Mercatorjem v Črnomlju. V peticiji se zavzemajo za odpravo smradu in za ekološko sanacijo bioplinarne in prašičje farme.

M. B.-J.

Komentarji (7)

13.4.2012Oceniniče 
NE POZABIMO GRE ZA NAS IN NAŠE OTROKE
14.4.2012OceniTO JE RES 
ZANIMA ME, ČE BODO TISTI, KI SO TO NESNAGO »PRIPELJALI« V BELO KRAJINO SPLOH KDAJ ZNANI. ZAKAJ SE JAVNOSTI NE OZNANI KDO JE ODGOVOREN ZA POSTAVITEV SPORENE ELEKTRANE. ALI RES NIMAMO PRAVICE VEDETI NITI KDO NAM JE TO ZAKUHAL. DOKLER TO NE BO ZANAO BO ŠE NAPRJE SMRDELO V BELI KRAJINI! »Psi lajajo, karavana gre naprej!« Deklarirano lahko razberemo, kdo ima tu koza za norca!
14.4.2012OceniTUDI TO 
Saj se ve katera je bila takrat načelnica UE Črnomelj. Ja gospa, ki se sedaj skriva za civilno iniciativo- pa še tako veselo ste si jo izvolili! Kaj se pa sedaj delate tako nevedne!
18.4.2012Oceničrnomuljc 
Čojca Memas je dala žegenj. Pripeljal pa je Bioenerg Fndrej Aabjan, ki kot se sliši je tam v službi od prejšnjega tedna. no, zdaj nam je vsem jasno, kako se mešetari pod in nad mizo.
9.5.2012OceniFranc 
Jebo lud zbunjenog
9.5.2012Ocenimiha 
evo spet komunajzerji na udaru.
10.5.2012Ocenijež 
In paranoični miha tudi ;-))))

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava