gospodarstvo

Slovenski zdraviliški turizem ima veliko priložnost

14.4.2012 | 17:55 | B. D. G.

Z današnje okrogle mize o zdraviliškem turizmu. (Foto: BDG)

Z današnje okrogle mize o zdraviliškem turizmu. (Foto: BDG)

Brežice - Na današnji okrogli mizi, ki jo je pripravila brežiška Fakulteta za turizem,  sicer članica Univerze Maribor, so predstavniki visokega šolstva s predstavniki slovenskih zdravilišč govorili o tem, kakšno prihodnost ima slovenski zdraviliški turizem. 

Slovenska naravna zdravilišča ustvarijo letno skupaj 200 milijonov evrov prihodkov, a pred njimi je veliko izzivov in priložnosti, kot so ugotavljali. "Izzivi so konkurenčnost, specializacija zdravilišč, vrhunska stroka in velneške storitve, ki se razvijajo kot dopolnilo zdraviliškim storitvam," je dejal sekretar Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.  Nada Milač iz Term Krka pa je poudarila, da bo velnes kmalu celo presegel zdraviliško dejavnost, predvsem z medicinsko-velneškimi programi, ki že resno polnijo prenočitvene zmogljivosti.

Slovenski zdraviliški turizem ima veliko priložnost

Za okroglo mizo so sodelovali še: dekan Fakultete za turizem Božidar Veljković, Mitja Medvešček iz Term Čatež, Mladen Kučiš iz Zdravilišča Radenci, Andrej Klasinc iz Term Ptuj in Igor Magdič iz Term Lendava. Kučiš je dejal, da so demografski podatki v prid razvoju zdraviliškega turizma, poleg tega pa ljudje želijo biti zdravi in v zdravje tudi nekaj vložiti, kar je poslovna priložnost za zdravilišča.

V pogovoru so tudi ugotavljali, da imajo slovenska zdravilišča veliko priložnost na tujih trgih, še posebej v Evropi, pa tudi v Rusiji, deželah Bližnjega Vzhoda in na sploh v arabskem svetu, vendar pa bodo za to morala pridobiti mednarodno priznano in spoštovano kategorizacijo, poskrbeti za sposobne kadre, 15 slovenskih zdravilišč pa se bo najbrž moralo tudi specializirati oz vsako najti svojo pot v razvoj.Veliko bi jim pri iskanju priložnosti na tujem pomagala tudi večja prepoznavnost Slovenije.

Fakulteta, ki je pripravila okroglo mizo, bo s takimi pogovori še nadaljevala tudi v prihodnje, ker želi, kot je poudaril dekan Veljković, navezati čim bolj tesno sodelovanje s podjetji, da bo lahko izšolala ljudi, ki bodo uporabni tudi v praksi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava