Istrski pesniki v Gogini knjigarni

21.4.2012 | 13:40

Edi Maružin je nekatere svoje pesmi skupaj s prijateljico Barbaro tudi zapel. (Foto: I. Vidmar)

Milan Rakovac

Domagoj Biletić

Novo mesto - V okviru prireditev ob tednu knjige so sinoči v atriju knjigarne Goga gostovali trije istrski pesniki, Domagoj Biletić, Milan Rakovac in Edi Maružin, ki je nekatere svoje pesmi skupaj s prijateljico Barbaro ob spremljavi kitare tudi zapel.

Milan Rakovac spada v starejšo generacijo hrvaških pesnikov in pisateljev. Je tudi urednik, kolumnist in esejist. Rojen je leta 1939 v Rahovcih pri Poreču, sedaj živi v Zagrebu. Bil je glavni in odgovorni urednik časnika Glas Istre, do upokojitve leta 2007 je delal tudi kot urednik dokumentarnega programa Hrvaške radiotelevizije. Trenutno je kolumnist Primorskega dnevnika (Trst), Glasa Istre (Pulj), La voce del popolo (Reka) in Primorskih novic (Koper). Rakovčeva bibliografija poleg publicističnih del obsega tako romane kot tudi pesniške zbirke, kratke zgodbe in filmska scenarija za filma Grgo gre u Pazin ter Na istarski način. Njegova poezija je bila prevedena v italijanščino, slovenščino, nemščino, angleščino, albanščino in esperanto. Doživela je tudi nekaj uglasbitev; uglasbili so jo med drugimi tudi Franci Blašković, Tamara Obrovac, Livio Morosin in Arsen Dedić.

Od vseh treh je z Novim mestom najbolj povezan puljski pesnik, pisatelj in glasbenik Edi Maružin, ki se sicer še ne more pohvaliti z izdajami pesniških zbirk, je pa njegova poezija izšla na desetih albumih skupine Gustafi, katere ustanovitelj in vodja je, skupina pa je precej svoje glasbe posnela prav v Novem mestu, kjer ima Edi tudi več prijateljev.

Boris Domagoj Biletić, hrvaški pesnik, esejist, kritik, antologist, publicist, prevajalec, urednik in doktor znanosti je dobitnik mnogih knjižnih nagrad: Mlada Struga, Tin Ujević, KulturKontakt, Julije Benešić, odlikovan je z Redom Danice hrvatske in nagrajen z Medaljo mesta Rovinj. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike, zastopan je tudi v antologijah. Izbrana bibliografija o njegovem literarnem delu obsega okrog osemdeset enot. Je tudi urednik več kot sto knjig. Objavlja od sedemdesetih let, njegova bibliografija obsega številne pesniške zbirke. Je ravnatelj Mestne knjižnice v Rovinju in podpredsednik Društva hrvaških književnikov.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek