novice

Na Dolenjskem in v Posavju mednarodni festival SloFolk 2012

27.4.2012 | 15:00 | STA

Foto: M. L., arhiv DL

Foto: M. L., arhiv DL

Novo mesto - V Prosvetnem domu v Artičah se drevi ob 19. uri začenja 8. mednarodni folklorni festival SloFolk 2012, ki ga štiri folklorne skupine Dolenjske in Posavja prirejajo od leta 2005. Na štirih nastopih in prizoriščih festivala bodo svoje ljudsko izročilo poleg domačih predstavile folklorne skupine Češke, Latvije, Makedonije in Srbije.

Na Dolenjskem in v Posavju mednarodni festival SloFolk 2012

Kot so sporočili iz novomeškega Folklornega društva Kres, bodo festival plesa, pesmi, narodnih noš ter izvirnih glasbil SloFolk 2012 v soboto nadaljevali v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. V nedeljo bo sledil nastop v Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu pa ga bodo v ponedeljek slovesno zaključili.

Gostujoče skupine se bodo vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v okviru napovednih obrobnih prireditev pa bodo nastopile še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih.

Festival pripravljajo in gostijo Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, Kulturno umetniško društvo (KUD) Javorje iz Šmartnega pri Litiji in KUD Oton Župančič iz Artič, kot menijo njegovi prireditelji, pa je namen festivala povezovanje folklornikov različnih evropskih držav.

SloFolk naj bi hkrati omogočal seznanjenje s kulturami evropskih narodov in pomagal premagovati jezikovne pregrade, prirediteljem pa ga je, kot poudarjajo, uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels ter v njihov prireditveni koledar.

Po besedah tiskovnega predstavnika festivala in člana novomeškega Kresa Marjana Moškona je festival v dobršni meri zasnovan zanesenjaško, saj bodo gostujoče skupine nastanili v novomeški vojašnici Slovenske vojske, nekatere njihove člane pa tudi pri družinah domačih folklornikov. Stroške festivala krijejo gostiteljice in podporniki, del denarja zanj pa je prispeval Javni sklad za kulturne dejavnosti, so še sporočili iz Novega mesta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava