FOTO: Jurij, zavetnik suhokranjskih konj

29.4.2012 | 13:20

FOTO: Jurij, zavetnik suhokranjskih konj
FOTO: Jurij, zavetnik suhokranjskih konj

Dvor - Sv. Jurija, znanilca začetka pomladi, vojščaka višjega rodu in pri nas najbolj znanega katoliškega svetnika, so za svojega zavetnika izbrali člani Konjerejskega društva Suha krajina. Tudi cerkev, poimenovano po tem svetniku, so že leta 1168 sezidali na Dvoru, a so jo domačini po vojni dokončno porušili, ker je bila poškodovana. Člani suhokranjskega konjerejskega društva so nekaj let blagoslov konj  organizirali v Dolnjem Kotu pri Dvoru, že drugo leto zapored pa so to slovesnost pripravili pri svoji koči na Plešivici.

Slovesen blagoslov konj je bil včeraj, ko je okoli petdeset konj in jezdecev prišlo na njihovo posestvo na Plešivici nad Dvorom. Blagoslov soli in konj pred križem je opravil žužemberški dekan Franc Vidmar.

Blagoslov, katerega so prejeli konji in jezdeci v imenu sv. Jurija s celotne Dolenjske, pa tudi iz Bele krajine in s Kočevskega, bo varoval ljubitelje konj čez vse leto tako pred poškodbami pri delu kot boleznimi, je v kratkem nagovoru in molitvi dejal dekan Vidmar. Po zaslugi članov konjerejskega društva vzreja konj tudi v Suhi krajini zadnjih deset let narašča.

Foto in tekst: S. Mirtič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava