dolenjska

Suhokranjci na državnem kvizu odlični drugi

29.4.2012 | 15:35 | J. A.

Ekipa DPM Suha krajina: Karmen Koncilija, Klemen Papež in Jasmina Obrstar. Fotografija je nastala na regijskem tekmovanju v Mirni Peči. (Foto: J. A., arhiv DL)

Ekipa DPM Suha krajina: Karmen Koncilija, Klemen Papež in Jasmina Obrstar. Fotografija je nastala na regijskem tekmovanju v Mirni Peči. (Foto: J. A., arhiv DL)

Breznica, Žužemberk - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine sta včeraj na Breznici organizirali državni kviz Mladi in kmetijstvo, na katerem si je zmago priborila ekipa Društva podeželske mladine (DPM) Sv. Jurij ob Ščavnici, odlični drugi so bili Suhokranjci (DPM Suha krajina), tretja pa je bila ekipa DPM Vrstnik - Ledine. Še pred kvizom je bila okrogla miza Spodbude mladim v novem programskem obdobju SKP, pripravili pa so tudi razstavo najboljših likovnih del z natečaja Moje podeželje – vir zdravega sadja in zelenjave, so sporočili s KGZS.

Letos so mladi tekmovalci odgovarjali na vprašanja s področja zadružništva na Slovenskem in v evropskem prostoru, konjereje, varne hrane – sheme sadja in zelenjave in Triglavskega narodnega parka. Tekmovanja se je udeležilo enajst ekip iz vse Slovenije, nad kvizom pa je ves čas budno bdela strokovna komisija v sestavi Andreja Krt Stopar (predsednica komisije), Jernej Redek, Gabrijela Salobir, Lucija Pinterič in Matej Zore.

Na okrogli mizi so sodelovali mag. Miran Naglič s KGZS, dr. Marija Markeš z Ministrstva za kmetijstvo in okolje in podpredsednik Združenja evropskih mladih kmetov Rok Sedminek, vodil pa jo je predsednik ZSPM Rok Roblek, razpravljali pa so o možnostih in spodbudah za mlade kmete in kmetice v programu skupne kmetijske politike (SKP) od leta 2014 do leta 2020. Novo programsko obdobje namreč odpira nekatere novosti, ki se tičejo prav mladih kmetov in kmetic.

Naglič je izpostavil, da bi bilo v drugem stebru SKP smiselno pripraviti tematski podprogram, namenjen mladim kmetom. Sedminek je opozoril, da se z novim programskim obdobjem ukinja ukrep zgodnje upokojevanje, zato se bodo starši še bolj naslonili na dediče, vse to pa lahko pripelje do medgeneracijskih konfliktov. Markeševa se je vprašala, kako vzpodbuditi mlade, da bi začeli poklic kmeta opravljati pravočasno, pred tridesetim letom starosti, so še zapisali v sporočilu za javnost na KGZS.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava