Kresovanje na Marofu

1.5.2012 | 11:00

Kresovanje na Marofu

Novo mesto - Mnogi Novomeščani so predvečer mednarodnega praznika delavstva preživeli na Marofu v Novem mestu, v krogu svojih družin, prijateljev in sodelavcev. Veliko kresovanje, ki je potekalo v organizaciji novomeškega odbora SD je obiskovalcem ponujalo obilo zabave in glasnih jugo-nostalgičnih napevov Kok Benda.

Kot so še sporočili organizatorji, je druženje ob odlični glasbi, hrani in ravno prav ohlajeni pijači obiskovalcem ponudilo začasen odmik od vedno aktualnega boja za ohranjanje delavskih pravic. Na travniku ob kresnem ognju, ki so ga skrbno čuvali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šmihel, se je brezskrbno igralo nekaj deset otrok.

"Da bi slednji lahko zrli v svetlo prihodnost, smo odgovorni vsi, zato razmislek kako naprej, ni odveč. Politične odločitve, ki se bodo sprejemale na različnih področjih, kot so delo, sociala, izobraževanje, kultura, zdravstvo ipd., bodo zadevale vsakega izmed nas in neposredno vplivale na kakovost naših življenj. Zato je 1. maj tudi dan razmisleka o naši skupni prihodnosti, ki bo lahko vključevala in nudila socialno varnost delavcem vseh sektorjev ali pa bo prevladala politika izključevanja, teptanja človeškega dostojanstva in izkoriščanja. Vse pravice so bile nekoč izborjene, njihova ohranitev in razširitev pa je odgovornost vsakega posameznika in hkrati vseh nas. Le najširša solidarnost in participacija ter postavitev človeka pred kapital lahko odpravijo politike izključevanja in vzpostavijo nove oblike sobivanja, ki odpravljajo izkoriščanje in vodijo v dostojno življenje vseh ljudi," so še zapisali v sporočilu za javnost.

M. M., foto: Maja Žunič

Galerija

Komentarji (15)

1.5.2012OceniJan 
Pridemo gor praznovat, potem pa glasba hujsa kot sredi bosne. Za kozlat. No, saj je bilo za pricakovat, glede na to da je bil to skoraj strankarski zbor. Prvic in zadnjic.
1.5.2012OceniJan senior 
Zlahka te razumem, Jan; sam se spomnim Glavnega trga v Novem mestu med leti 75 in 85, ko zvečer skoraj nisi slišal slovenske besede...., še precej domačih podrepnikov je klatilo neko jugo latovščino. Ne daj se sine :)
1.5.2012Ocenikranjec 
Eh Jan, stara nostalgija s hiti 20. stoletja, brez nekih glasbenih novitet ala x-factor od katerih se meni kozla. Folk je bil različnih korenin kar je super, pivo je bilo mrzlo, glasba glasna, telesa so se gibala......žur 1 A. Minus so morda le tisti posamezniki, ki ne znajo spitega in pojedenega pospraviti v koše za smeti.....
1.5.2012OceniPeter 
Glede flasne se strinjam z Janom. Mi je pa všeč, da se tradicija ohranja, pridem tudi drugo leto.
1.5.2012Ocenibimbo 
men je blu tud fajn, sam škoda k so ga nakonc pogasl, ker sem mislu zjutraj krompir zakopat v kres....
2.5.2012Ocenibusanc 
kdo bi pa gradil, pa žene (oz. vaše mame) štimal, če ne bi bilo busancev ? Slovenke so zelo rade imele busance, ker so poskrbeli za žensko v vseh pogledih. Problem je nastal, ker zadnje generacije nimajo nobenega spoštovanja, do Slovenije in smo osovraženi..
3.5.2012Ocenimilko 
Jan,*****,Bosna se pise z veliko zacetnico.
3.5.2012Ocenimst 
Smrt fašizmu, svoboda narodOM!
3.5.2012Ocenipravopis 
milko-debilko, izraz "govedo zafrustrirano" je pa iz tvojga pravopisa ?
3.5.2012Ocenimilko 
Pravopis.Jaz sem debilko,ne podcenjujem pa ljudi po drugačnosti (veri,barvi kože,nacionalnosti),

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava