dolenjska

Sončki so polni, za naprej pa 52 vlog

3.5.2012 | 16:50 | Besedilo in foto: L. Markelj

Vhod v vrtec v domu sv. Marjete v Šmarjeti.

Vhod v vrtec v domu sv. Marjete v Šmarjeti.

Šmarjeta - Potem, ko je občina Šmarješke Toplice lani poleti zaprla dve leti delujočo enoto vrtca Zvezdice, ki so jo uredili pri občinski stavbi, v nekdanjem lokalu Ježek, se je prostor za predšolske otroke našel v šoli. V nekdanjih Zvezdicah bo namreč poleti začela delovati podružnična lekarna, za katero je občina po vrsto letih prizadevanj dobila dovoljenje Lekarniške zbornice Slovenije.

Skupina je zdaj že polna in šteje 14 malčkov.

Skupina je zdaj že polna in šteje 14 malčkov.

Potrebe po predšolskem varstvu so narekovale iskanje novega prostora in od februarja letos je oddelek najmlajših otrok, starih od enega do treh let, urejen v domu sv. Marjete v Šmarjeti, kjer ga brezplačno oddaja šmarješka župnija. Oddelek se imenuje Sončki, najprej je bilo v njem le nekaj 12 otrok, s 1. majem pa je zapolnjen do fleksibilnega normativa – 14 otrok. Večino opreme so preselili iz stare lokacije, tako da občina večjih stroškov s preselitvijo ni imela. Kot pravi ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne, so s to rešitvijo zadovoljni, po odzivih sodeč pa tudi starši.

Prostor je velik in lepo urejen, tako da so zadovoljni malčki in zaposleni.

Prostor je velik in lepo urejen, tako da so zadovoljni malčki in zaposleni.

Mimo pa je že razpis za šolsko leto 2012/13. Prejeli so 52 vlog, a ker jih komisija še ni pregledala in točkovala, sedaj še ne morejo povedati, ali bodo sprejeli vse. Kot pravi ravnateljica, je pomembno, koliko prijav je za 1. september oz. koliko je sploh prostih mest, o tem pa bodo seveda razpravljali z občino kot ustanoviteljico zavoda. Že zdaj pa se ve, da 52 mest ne bo, zato bo prav gotovo oblikovan čakalni seznam.

Poskrbljeno je tudi za igrala.

Poskrbljeno je tudi za igrala.

V šmarješki šoli in vrtcu so sedaj zasedene vse možnosti. Ni prostora za kakršenkoli nov oddelek. Na matični lokaciji je v 9-tih oddelkih 168 otrok, v oddelku Sončki pa 14, kar pomeni skupaj 182 otrok. Trajna rešitev prostorske stiske na področju predšolskega varstva v šmarješki dolini je dozidava vrtca, ki jo načrtuje občina. A gradnja 6-oddelčnega vrtca za občino predstavlja velik finančni zalogaj, ki ga sama ne bo zmogla, zato računa na pomoč države. Kdaj se bo to zgodilo, pa je glede na težko gospodarsko situacijo v državi, težko napovedati.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.5.2012Oceniobčan 
važn da bojo ljekovi bizu...., ker od potez občine že pošteno boli glava!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava