bela krajina

Bogovič: Problem bioplinarne je treba rešiti sistemsko

9.5.2012 | 15:30 | STA, A. K.

Kmetijski minister Franc Bogovič meni, da je bil zastavljen koncept bioplinarn v Sloveniji napačen. (Foto: AK, arhiv DL)

Kmetijski minister Franc Bogovič meni, da je bil zastavljen koncept bioplinarn v Sloveniji napačen. (Foto: AK, arhiv DL)

Bioplinarna Lokve. (Foto: MBJ, arhiv DL)

Bioplinarna Lokve. (Foto: MBJ, arhiv DL)

Ljubljana, Črnomelj - Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je ob prejemu peticije okoljskega gibanja Proteus proti bioplinarni na Lokvah v Črnomlju danes v Ljubljani napovedal pripravo uredbe, ki bo sistemsko uredila področje obdelave bioloških odpadkov. Ob tem je ocenil, da je bil zastavljeni koncept bioplinarn napačen.

Okoljsko gibanje s peticijo proti smradu in za ekološko sanacijo bioplinarne in prašičje farme na Lokvah pri Črnomlju, ki jo je podpisalo 2500 prizadetih Belokranjcev, opozarja, da zaradi bioplinarne že ugotavljajo škodo v kakovosti življenja prebivalcev, ogrožanju turizma, podtalnice in edine kolonije črne človeške ribice na svetu.

Bogovič je po pogovoru s predstavniki gibanja povedal, da je treba problem te bioplinarne rešiti sistemsko, zato na ministrstvu pripravljajo uredbo, ki bo jasno zapisala pravila na tem področju. Poleg tega se je treba pogovoriti z lastniki bioplinarne in "vzpostaviti odnos zaupanja", je dodal.

Ker gre za vodovarstveno območje, bo treba specifične pogoje, ki ne bodo opredeljeni v omenjeni uredbi, vnesti v določitev vodovarstvenih območij, je dejal minister. Po njegovih besedah gre za vprašanje vrste odpadkov in tudi tehnologije, ki jo bioplinarna uporablja in jo je inšpekcija tudi že večkrat pregledala. Ključen problem pri tej bioplinarni, ki je okoljevarstveno soglasje dobila leta 2009, je verjetno napačna umestitev v prostor, meni minister.

Bogovič sicer ocenjuje, da je bil koncept, po katerem so se gradile velike biplinarne, napačen. Po eni strani je šlo za velike posege in tudi potrebo po velikih površinah za surovine, ki jih uporabljajo bioplinarne, po drugi strani pa za težave s prostorom za odlaganje digestata iz bioplinarn v naseljih.

Ker slovensko podeželje postaja vse bolj zaželen prostor tudi za bivanje, se soočata dve potrebi - po stanovanjskem prostoru in po pridelavi hrane, dodaja minister. Ocenjuje, da bo Belo krajino obiskal še pred poletjem.

‹ nazaj

Komentarji (11)

9.5.2012Ocenizala 
Bravo minister. Tako se dela. Ker je minister v veliki državi, iz Lj do ČR je 3000 km, žal ne more prej.
9.5.2012OceniSLS klan 
To je projekt,ki ga je najbolj forsirala SLS. To je dokazlijivo.Bivši metliški župan Jelenko je bil jezen na Metliški občinski svet,ker ni podprl izgradnje bioplinarne v Logu.Očital jim je tudi,da so z tem dali črnomaljcem delovna mesta.To je bilo v Dolenjskem listu zapisano pred leti.Jelenko in Fabko pa sta skupaj z Rogovičem takrat harala po Dolenjski.Za bioplinarno v Beli krajini nosi odgovornost SLS.
9.5.2012OceniJan 
Fabkota je SLS izključila, povedano na lep način.
10.5.2012OceniVigred  
Sliši se, da je BIOPLINARNO Lokve prevzel novi direktor, ki bo uredil sporne zadeve. Baje pa je to isti akter, ki je pripeljal to pridobitev v Črnomelj?
10.5.2012Ocenirogelj 
Rogovič je bil tudi takrat vidni član SLS,zato zdaj ovinkari.Bioplinarna v Beli krajini je bil projekt SLS-a.Tu se ni kaj sprenevedat.Podpirali pa so ga NSi in SDS.
11.5.2012OceniBelokranjc 
Belokranjci so pripravljeni brezplačno demontirati bioplinarno in jo v najkrajšem možnem času postaviti čim bližje parlamentu, da ne bo smrdelo povsod naj smrdi vse na enem mestu.
12.5.2012Oceniniče 
gre se zt da so dobili nekateri lep gnar in so jo popihali
12.5.2012Ocenineuvrščen 
Komentator "rogelj" ne mešajte politike med gnojevko, ker na Lokvah in v Črnomlju preveč smrdi brez vaše nestrpnosti do desnice. Raje se aktivno vključite v delo članov PROTEUSA, kjer so združeni levi in desni z istim ciljem : Preprečiti zastrupljanje belokranjske zemlje , podtalnice ter posledično rastlin, živali in ljudi !
13.5.2012Oceniniče 
bioplinarno preselit v ljubljano in krško pa naj še oni malo vživajo aromi ljubljanskega dreka
14.5.2012Ocenineuvrščen-neuravnovešen 
Neuvrčen,kaj boš rekel,da ni politika iza Bioplinarne ? SLS je imel takrat to za prednostni projekt v BK.Metličani so ga zavrnili,v Črnomlju pa so ga z podporo NSi in SDS podprli.To je vsa resnica,ki je ti nočeš sprejet.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava