FOTO: Partizanski miting ob obletnici osvoboditve

12.5.2012 | 17:10

Bogdan Osolnik

Bogdan Osolnik

Raport županu

Raport županu

Prihod v mesto

Prihod v mesto

Novo mesto - Nekaj dni po 67. letnici osvoboditve Novega mesta je občinsko združenje borcev za vrednote NOB ob pomoči mestne občine na Glavnem trgu pripravilo partizanski miting, na katerem so tudi simbolno uprizorili vkorakanje partizanskih čet v dolenjsko prestolnico 8. maja 1945.

Ker je bilo Novo mesto vse do osvoboditve obdano z žico, so ob tej priložnosti pripravili tudi spominski pohod V žici, ki se ga je udeležilo okoli 150 ljudi.

Osrednji govornik na prireditvi je bil Bogdan Osolnik, ki je Novomeščane z balkona Rotovža kot poveljnik partizanskih enot prvič nagovoril že leta 1943, ko je bilo mesto po kapitulaciji za kratek čas osvobojeno. Do prave osvoboditve je nato prišlo šele slabi dve leti kasneje, Osolnik,  častni meščan Novega mesta, pa tudi Trebnjega in Kočevja, pa je v svojem govoru med drugim pozval, da bi se v Sloveniji prenehali ukvarjati s težkimi dogodki iz preteklosti, ampak naj raje skupaj prepoznamo nove nevarnosti, ki prežijo na nas.

Miting je bil sicer posvečen tudi zmagi nad nacizmom in fašizmom, dnevu Evrope, in mesecu mladosti. Dogajanje so popestrili recitatorji in pevski zbori novomeških osnovnih šol.

Tekst in foto: B. B.

Galerija

Komentarji (21)

12.5.2012Ocenirok 
nega srat partizani niso bili taki debeli
12.5.2012Ocenipuškomitraljez 
... in tako so junaški osvoboditelji prijahali v mesto, kjer ni bilo več nobene sovražne vojske ...
12.5.2012Ocenivreme 
Luštna parada,ampak gledati stare prdce z katerimi večina ni bila nič zdraven,bi si raje ogledal povorko drugače mislečih kot so...saj vemo kdo so....... Nisem glih njihov pristaš,ampak pogledati pa le ni greh.
12.5.2012OceniTomaž 
Ja Rok, niso bili partizani tako debeli, bili pa so belčki, ki so pobegnili pred njimi...ja zapomni si to. In partizani so jih prepodili in nato vkorakali, da so nam svobodo priborili. In kot kaže, da bo verjetno kmalu spet treba korakat, glede na to kar vladajoči klerofašiti delajajo z ubogim, delovnim in poštenim ljudstvom. Milan in ostali, hvala lepaVam za obujanje tradicije in spominov in samo tako naprej. Če pa še rabite katerega borca, se vam z veseljem pridružim. Smrt fašizmu, svoboda narodu.
12.5.2012Ocenipartizan 
Točn tko Tomaž,ni važn kdo pa kaj tradicija je važna,k vidim g.Pungerčarja,g.Valanta in tovariše sem vesel,da se zgodovina ohranja tud sam se bom kmalu pridružil k njim,zato,da spomini ne bodo izumrli.Naj živi OF.Za domovino......
12.5.2012Ocenikurirček tonček 
muhičeva četa je dala generalu podporočniku Lojzetu naslednji raport: "vse je OK, samo dnarja ni, pa preveč bebcev je na svet". mimgrede mlada partizanka na konju je v redu in se ne čudim zakaj so bili vsi heroji na partizanski strani, ker so mel take dobre bejbe. ta beli so mel pa krule pa nune zato so tut pušlni.
13.5.2012Ocenimax 
Manjkala je še četa veteranov Črnogorcev,menda se je imenovala brigada "Budo Tomović"!?
13.5.2012Oceniobčan 
Kdo jim je dovolil nošenje orožja in razstreliva po ulicah mesta, ter s kakašnim namenom ?
13.5.2012Ocenipartizan 
občan ne skrb to orožje je za okras in nefunkcionalno,ker so verjetno odstranjene udarne igle,če ne celo zaklep......aja pa opravičilo k sem nazival tov. Pungerčarja in tov.Valanta z gospodom se opravičujem.....
13.5.2012Ocenijanez pa ne j.j. 
Vreme, če bi rad gledal belčke pejt v bližnjo cerkev ali na zbor NSI

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava