košarka

Vse po starem. Krka je državni prvak!

24.5.2012 | 21:35 | B. B.

Union Olimpija : Krka 55:67 (18:16, 34:33, 48:47)

Pavić se je v Stožicah razveselil petega (tako kot Petrov), Nissim pa prvega naslova slovenskega prvaka. (Foto: KZS)

Pavić se je v Stožicah razveselil petega (tako kot Petrov), Nissim pa prvega naslova slovenskega prvaka. (Foto: KZS)

Ljubljana - Košarkarji Krke so na četrti tekmi finala državnega prvenstva še v tretje zapored premagali Union Olimpijo in z izidom 3:1 v zmagah še tretjič zapored osvojili tudi naslov državnih prvakov, skupno že petega. Novomeški košarkarji so tokrat odpor Ljubljančanov zlomili v zadnji četrtini, v kateri so Olimpiji dovolili vsega 7 točk in zmagali s 67:55.

Junak zadnje  tekme je bil izraelski organizator igre Afik Nissim (18 točk), ki je v resnici prispeval ogromen delež v prav vseh treh finalnih zmagah Krke in tako zasluženo dobil tudi pokal za najboljšega igralca finala. Zadnjo tekmo je sicer ponovno odločila čvrsta kolektivna obramba Krke, med strelci pa sta izstopala še Balažić (14) in Lalić (11), ki je ob tem zbral še 7 skokov.

Tekma je bila po začetnem vodstvu Ljubljančanov vse do konca tretje četrtine izredno izenačena. Do preobrata je prišlo v prvih treh minutah zadnje četrtine, v katero je Krka vstopila s točko zaostanka (47:48). Zadnjo četrtino je z zabijanjem odprl Pavić, Murić in Balažić pa sta nato dodala še vsak po eno trojko za vodstvo 55:48. Novomeščanom je v teh minutah končno uspelo ustaviti tudi do tokrat izvrstnega centra Olimpije Thompsona (18 točk), na drugi strani pa se je razigral Lalić, ki je v zadnjih petih minutah dosegel 7 od 11 Krkinih točk in pol minute pred koncem s črte prostih metov za 65:53 pokopal vse upe Olimpije.

Varovance Aleksandra Sekulića je tako tudi na zadnji letošnji krasila lastnost, ki smo jo lahko sicer občudovali že v minulih dveh sezonah, ko je novomeško moštvo vodil Aleksandar Džikić. To je, da v izenačenem moštvu, kjer sicer ne manjka talenta, prevladuje moštveni duh, zaradi katera ekipa ni odvisna od enega ali dveh zvezdnikov. Ljubljančanom je v finalnem nizu, tudi s provokacijami in na trenutke pretirano grobo obrambo, ki je sodniki niso sankcionirali, tako sicer uspelo omejiti učinek Zorana Dragića, a se je ta kljub vidni nervozi znal prilagoditi razmeram in bil na zadnji tekmi denimo najboljši asistent.

Izjave po tekmi

Aleksander Sekulić: "Čestitke fantom, strokovnemu štabu in vodstvu kluba, ki nas je vse skupaj podpiralo tudi v težkih časih, obenem pa tudi zahvala prekrasni novomeški publiki. Na koncu se nam je vse obrestovalo. Vesel sem, da smo osvojili naslov na četrti tekmi finala Lige Telemach. Ponosen sem na fante, da so Union Olimpijo v tej sezoni premagali na vseh tekmah v Stožicah."

Zoran Dragić: "Dogovorili smo se, da moramo igrati našo hitro igro in, da ne smemo pasti v tempo Uniona Olimpije, ki bi nas uspaval. Malo smo povadili tudi igro na consko obrambo, saj smo vedeli, da jo bodo igrali več kot pol tekme. Zelo sem vesel naslova, to je morda moja zadnja tekma v dresu Krke. Za mano sta dve lepi leti v Novem mestu. Najprej si bom vzel malo počitka od košarke, potem pa bom razmišljal za novo sezono in se priključil reprezentančnim pripravam."

Sašo Filipovski: "Jasno je, da nam ni lahko, a to je šport, v katerem je potrebno živeti tudi s porazi. Vsem igralcem in štabu, ki so ostali v Ljubljani, se zahvaljujem za sodelovanje, dali so res vse od sebe, razmišljali v zadnjem mesecu le o košarki in se srčno borili. Čestitke še enkrat štabu, ki mi je res pomagal. Naredili smo 'break' v Novem mestu, ki ga nismo izkoristili. Če bi zmagali na vsaj eni tekmi doma, potem bi imeli peto tekmo, ki bi bila zagotovo odprta."

Goran Jagodnik: "Dali smo sedem točk v zadnji četrtini, to je absolutno premalo. Imeli smo kar nekaj črnih minut, a tudi serije in tokrat mislim, da je ena taka manjkala. Do zadnje četrtine smo bili zraven, imeli točko prednosti, potem pa se je vse ustavilo. Zelo mi je žal, a končalo se je tako, kot je bila sezona turbulentna."

Dvorana Stožice, gledalcev 4000, sodniki: Boltauzer, Petek (oba Limbuš), Majkič (Hrastnik).

Union Olimpija: Jeretin 2, Blažič 11, Thompson 18 (10:16), Jagodnik 2, Dašić 13 (4:6), Močnik 9 (2:2).

Krka: Hamid 6, Murić 5, Pavič 4, Nissim 18 (6:6), Dragić 8 (1:2), Krivec 1 (1:2), Balažič 14 (4:6), Lalić 11 (7:8).

Prosti meti: Union Olimpija 16:24, Krka 19:24.

Met za tri točke: Union Olimpija 3:23 (Močnik, Dašić, Blažič), Krka 6:16 (Balažič 2, Hamid 2, Murić, Dragić).

Osebne napake: Union Olimpija 26, Krka 26.

Pet osebnih: Krivec (34.), Pavič (35.).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava