mladi dopisnik

Pomagajmo si, sodelujmo in se družimo

14.6.2012 | 09:20 | H. M.

Pomagajmo si, sodelujmo in se družimo
Pomagajmo si, sodelujmo in se družimo
Pomagajmo si, sodelujmo in se družimo

Novo mesto - V sredo, 6. junija, smo na osnovni šoli Šmihel v Novem mestu predstavili projekt z naslovom Pomagajmo si, sodelujmo in se družimo, ki je eden od sklopov projekta Prostovoljstvo. Sestali smo se z namenom, da se podrobneje spoznamo. Srečanja so se udeležili starši, ravnateljica, zaposleni OŠ Šmihel, zunanji strokovnjaki in prostovoljci.

Najprej je vse zbrane pozdravila ravnateljica šole mag. Irena Hlača in vsem namenila nekaj spodbudnih besed. Pedagoginja Breda Knafelc, vodja projekta, pa je na kratko predstavila namen srečanja ter cilje in dejavnosti omenjenega projekta.

V uvodu so se predstavili učenci, ki se vestno, z vso vnemo in odgovornostjo, vključujejo v urice prostovoljstva, namenjene učenju, pisanju domačih nalog, druženju, igranju, sproščanju, osvajanju socialnih veščin, poglabljanju njihovih močnih področij in razvijanju malo manj močnih.

Učenci so predstavili prostovoljce z naše šole in prostovoljce - dijake srednjih šol in študente, ki so se jim priključili pred tremi leti na pobudo njihove mentorice Sabine Dogenik, zaposlene v novomeški Posvetovalnici za učence in starše. Tudi z njimi so učenci preživeli prijetne, zanimive in poučne urice, navezali so dobre odnose ter stkali nepozabne prijateljske vezi.

Po predstavitvi vseh so lahko gostje srečanja zaznali, da so različni. Prav ta različnost pa jih bogati. Posebna vrednota je, da so pripravljeni sodelovati, si pomagati, razumeti druge in drugačne. Cilj projekta je, da lahko izražajo svojo individualnost, obenem pa se navajajo na razumevanje drugih in sprejemanje drugačnih, sodelovati v skupini, se prilagajati, zavzemati za doseganje skupnih ciljev.

O tem, za kaj vse poskrbijo prostovoljci, in na katerih področjih jim pomagajo, so učenci povedali pesmico z naslovom O naših prostovoljcih. Ob pomoči učiteljev in iznajdljivih prostovoljcev so se naučili drobnih zvijač, s katerimi so si pomagali. Nekaj skrivnosti, kako se hitreje in lažje zapomnijo črko, pa so nam zaupali s pesmico O črkah.

Učenci so skupaj s pedagoginjo Bredo pripravili tudi naloge za udeležence srečanja. Najprej smo iz črk sestavili besedo, besede pa povezali v smiselno poved. Pri uricah prostovoljstva so se učenci vedno znova in znova podajali v pravljični in domišljijski svet. Poleg vaj pozornosti in koncentracije so spoznavali tudi razne tehnike sproščanja in umirjanja. Ena od tehnik, ki jim pomaga pri umirjanju in pripravi na zahtevno delo, je tudi tehnika "brain gym". Eno od vaj nam je pod vodstvom pedagoginje Karmen pokazal Bor. Tej vaji smo se pridružili tudi vsi udeleženci srečanja.

Sodelovali smo tudi pri nalogi, ki je bila namenjena ugotavljanju poklicev. Vsaka skupina je dobila dve sliki, ki predstavljata določen poklic ter stranske slike, na katerih so naslikana orodja, ki jih mojstri potrebujejo pri svojem delu. Zbrali smo vse dele sestavljanke in s pantomimo prikazali poklic. Poklice so uspešno ugotovili učenci.

Največ ur pa so v okviru prostovoljstva namenili učenju in pisanju domačih nalog. Ko so opravili te dejavnosti, pa so se pozabavali in preizkusili v različnih spretnostih, in sicer so se igrali družabne igre, sestavljali sestavljanke, reševali so uganke, rebuse, razne miselne in besedne igre, matematične zanke. Tudi za udeležence srečanja so pripravili uganke. Rešitev smo zapisali na list. Ko smo uganko rešili, smo dvignili smeška.

Učenci so pripravili še eno nalogo, in sicer brez besed so pokazali, kako se počutijo. Izmed nabora možnih odgovorov, smo udeleženci izbrali čustvo, ki predstavlja učenčevo razpoloženje. Trenutno počutje so učenci samo zaigrali, drugače pa so se vsi počutili prav prijetno. Zahvalili so se tudi z besedami: Hvala, da nas učite, razumete, bodrite, spodbujate, pohvalite, spoštujete, podpirate, objamete, pomagate, stisnete dlan, podarite nasmeh, stojite ob strani, zagotavljate varnost, se veselite z nami. Hvala, da ste z nami in nas imate radi. Za vsakega udeleženca pa so pripravili tudi drobno pozornost.

‹ nazaj

Galerija (12)

Projekt6.6.12 004
Projekt6.6.12 012
Projekt6.6.12 017
Projekt6.6.12 021
Projekt6.6.12 023
Projekt6.6.12 035
Projekt6.6.12 039
Projekt6.6.12 042
Projekt6.6.12 051
Projekt6.6.12 059
Projekt6.6.12 061
Projekt6.6.12 066

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava