avto moto

Konec tedna bodo na Gorjancih zopet dirkali

18.6.2012 | 16:15 | R. N.

Na dirki bodo ljubitelji hitrih dirkalnikov videli tudi šest formul. (Foto: R. N., arhiv DL)

Na dirki bodo ljubitelji hitrih dirkalnikov videli tudi šest formul. (Foto: R. N., arhiv DL)

Malkovčan Alojz Udovč je lani dirko končal že v prvem ovinku. (Foto: R. N., arhiv DL)

Malkovčan Alojz Udovč je lani dirko končal že v prvem ovinku. (Foto: R. N., arhiv DL)

Novo mesto - V nedeljo bo na Gorjancih zopet zagrmelo, saj bo na sporedu druga preizkušnja slovenskega prvenstva v gorsko-hitrostnih dirkah. Kot je povedal direktor dirke Novomeščan Samo Golobič, je prijavljenih več kot šestdeset voznikov, ki bodo skušali čim hitreje prevoziti 4,3 kilometra dolgo progo med Prepihom in Odcepom za Dolž.

Zgodovina gorskih avtomobilističnih dirk na Gorjancih se je začela leta 1969, ko so dolenjski avtomobilistični entuziasti z izdatno finančno pomočjo IMV prireditev pripravili tri leta zapored, potem pa dirkalnikov na gorjanskih ovinkih vse do leta 1993 ni bilo. Dirko na Gorjancih je takrat obudil Novomeščan Rudi Šali, ki je skupaj s prijatelji do leta 2008 pripravil petnajst dirk. Po dveh letih premora je športno društvo Gorjanci s Šalijem na čelu lani tradicionalno dirko na Gorjancih ponovno vrnilo na koledar gorsko-hitrostnih preizkušenj za državno prvenstvo, letos pa bo za uspešno izvedbo dirke skrbelo ljubljansko društvo SA-I, ki je pred mesecem dni uspešno izvedlo že reli Saturnus.

»Dirka na Gorjancih se bo začela že v petek, ko bodo na sporedu verifikacije in tehnični pregledi vozil, v soboto bodo vozniki lahko opravili tri treninge, prvi bo od enajste ure naprej, glavni del pa bo v nedeljo. Prva dirka bo na sporedu ob 10., druga ob 12., tretja pa ob 14. uri. Prijavljenih imamo 66 dirkačev, med njimi bo kar nekaj formul in starodobnih vozil, ki bodo za gledalce bržkone zelo zanimivi. Večina voznikov prihaja iz tujine, saj so razmere za slovenske voznike  vse prej kot rožnate,« je za Dolenjski list povedal Golobič, ki je še dodal, da so na trasi dirke na magistralni cesti Novo mesto - Metlika izvedli nekaj manjših nujnih popravil na asfaltni podlagi.

Dolenjsko čast bo v nedeljo reševal Alojz Udovč, ki ima od lani, ko je že v prvem ovinku razbil svojega clia R3, precej neporavnanih računov. Kaj Malkovčan, ki je slavil zmago na prvi dirki državnega prvenstva v Ajdovščini, pričakuje na dirki pred domačimi gledalci, pa si boste lahko prebrali v četrtkovem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava