Šolski čebelnjak – Medo

5.7.2012 | 08:50

Šola je letos pridobila šolski čebelnjak z imenom Medo

Dvor - V Suhi krajini imamo bogato čebelarsko tradicijo in radi bi, da bi nekoč znano "šolsko čebelarstvo" spet zaživelo Suhokranjci. Zato smo v letošnjem šolskem letu po letu 2003 ponovno začeli s čebelarskim krožkom na osnovni šoli Žužemberk podružnični šoli Dvor.

Šola je nova in ravnateljica mag. Jelka Mrvar si je že od nekdaj želela postaviti nov čebelnjak ob šoli. Ob stari šoli na Dvoru je namreč že stal. Ideja za postavite novega čebelnjaka je tako padla na plodna tla, saj je k projektu pristopila širša javnost. Denar za postavitev čebelnjaka smo zbrali s pomočjo humanitarnega koncerta ansambla Diamanti, na katerem smo s prostovoljnimi prispevki zbrali več kot 900 evri. Prav tako so za postavitev čebelnjaka donirali številni donatorji.

Načrt sva Jožetom Hrovatom, blagajnikom čebelarskega društva Dvor, dobila od Čebelarske zveze Slovenije, ki ima sklad za ohranitev kranjske čebele, s katerim zbirajo sredstva za postavljanje učnih čebelnjakov. Načrt nam je prijazno poslal tajnik ČZS Anton Tomec.

Ravnateljica mag. Jelka Mrvar in g. Franc Kobe

Na PŠ Dvor se je tako 20. junija po zares odmevnem humanitarnem koncertu postavil šolski čebelnjak. Na to smo lahko zelo ponosni. Veliko zahvale gre mag. Jelki Mrvar in predsedniku sveta staršev Mateju Kocjančiču. Čebelnjak je izdelal čebelar in mizar Franc Kobe iz Dolža pri Stopičah.

Učni čebelnjak pri PŠ Dvor bo s čebeljimi panji in čebeljimi družinami pripomogel, da bodo učenci lahko poglobljeno spoznavali življenje čebel. Praktično delo krožkarjev je bilo do sedaj nemogoče izvesti. Z novim šolsko - učnim čebelnjakom pa bo praktično delo s čebelami postalo precej lažje, saj bo čebelnjak v veliko pomoč vsem krožkarjem. Čebelarji zato upamo, da bo čebelnjak čim bolje služil svojemu namenu, ki pa je vzgajanje novih generacij čebelarjev in širjenje znanja o čebelah med ljudmi ter da se nadaljuje bogata tradicija čebelarske dejavnosti.

Na prireditvi ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta sta v osnovni šoli Žužemberk, 21. junija, bila tako predstavljena dva projekta, in sicer šolski čebelnjak in knjiga Materina dušica znane Suhokranjke Irme M. Ožbalt. Med gosti je bil tudi navdušen čebelar in mizar Franc Kobe, ki je izdelal čebelnjak pri podružnični šoli Dvor.

Še enkrat se najlepše zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so omogočili postavitev učnega čebelnjaka. Zahvaljujemo se pa tudi čebelarjem, ki so podarili čebelje družine - Edu Leganu, ki je je podaril dva AŽ panja, ter Juretu Muhiču ml. in Mihu Potočarju st., ki sta podarila dve čebelji družini.

Miha Potočar

Komentarji (2)

18.7.2012OceniUps!!! 
Lepo!
18.7.2012Ocenijože 
Kjer je sloga, tam je moč! Mladim čebelarjem in mentorjem želim vse dobro!

Komentiraj prispevek