kultura

Koncert argentinskih, brazilskih in slovenskih pesmi Juana Vasleta

15.7.2012 | 15:00 | Besedilo in foto: Pavel Perc

Juan Vasle in Tadej Podobnik. (Foto: P.P.)

Juan Vasle in Tadej Podobnik. (Foto: P.P.)

Sevnica - Sevniško grajsko poletje 2012 je sinoči v Lutrovski kleti s koncertom argentinskih, brazilskih in slovenskih pesmi v izvedbi basbaritonista Juana Vasleta in pianista Tadeja Podobnika postreglo še z drugim vrhunskim umetniškim glasbenim dogodkom po koncertu violinistke Anje Bukovec in pianista Igorja Vićentića v grajskem atriju prejšnji teden. Koncert je Vasle začel z argentinskimi pesmimi, najprej z nostalgičnim samospevom Pueblito, mi pueblo (Vasica, moja vasica) Carlosa Guastavinoja, največkrat izvajanega argentinskega skladatelja na svetu. Imenovali so ga tudi argentinski Schubert.

Seveda se Vasle ni mogel izogniti tangu El dia que me quieras (V dnevu, ko me boš ljubila), ki šteje med najbolj znane primere pesmi, ki se pleše. Ustvarila sta ga pevec Carlos Gardel in poet Alfredo Le Pera, ki sta umrla v letalski nesreči. Gardel je navečji mit za tango pod južnim križem.

Vasle se ni izkazal le kot izvrsten vokalni interpret glasbe, temveč tudi kot duhovit komentator, s čimer je še približal poslušalcem dežele, od koder izvira glasba, ki sta jo izvajala s Podobnikom. Ko je predstavil Brazilijo je opozoril, da gre za veliko državo z okrog 200 milijoni prebivalci (sosednja, v nogometu tradicionalna tekmica Argentina jih šteje komaj okrog 40 milijonov!), katere velikost je ponazoril, da je od severa do skrajnega juga Brazilije kar okrog 4000 km, to pa pomeni, da bi potnik v letalu iz tega dela do New Yorka polovico leta letel nad deželo Amazonke in sambe.

In če je po krasni ljubezenski pesmi Nhapope (ime ptice in dekliško ime), imenovani modinha, v svetu najbolj znanega brazilskega skladatelja Heitorja Villa-Lobosa, Juan Vasle rekel, da se je pianist Tadej Podobnik v tej "razpištolil", bi veljalo to zanj v zadnji brazilski pesmi Banzo, ki govori o domotožju črnskih sužnjev v 19. stoletju. V tej pesmi Hekela Tavaresa Vasle ni varčeval s čudovitim basbaritonom, ko je nekajkrat moral zapeti forte in fortisssimo, za kar si je zaslužil buren aplavz publike.

Med slovenskimi pesmimi, ki so bile na koncertnem sporedu v drugem delu sta bili tudi skladbi Josipa Ipavca in Marjana Kozine. Arija Filipa iz Verdijeve opere Don Carlos je bil prvi daljši dodatek, ki ga je po navdušenim ploskanjem lahko poslušalo občinstvo v Lutrovski kleti, sledila sta še dva krajša dodatka.

Basbaritonist Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Po duši je pevec in novinar. Glasba in delo v ljubljanski Operi zavzemata večji del njegovega življenja. Koncertira v Sloveniji in v tujini. Posnel je štiri zgoščenke in napisal tri knjige. Pravi južnoameriški temperament se pokaže, ko v televizijskih prenosi komentira nogometne tekme iz Južne Amerike. Kot strasten popotnik je obiskal dobršen del sveta. Pianist Tadej Podobnik deluje kot umetniški sodelavec korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani in poučuje klavir na Glasbeni šoli Franca Gerbiča v Cerknici. Letos je zaključil podiplomski specialistični študij v razredu izr. prof. Tomaža Petrača, v katerem je leta 2007 diplomiral z odliko.

‹ nazaj

Galerija (17)

SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta001
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta002
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta003
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta004
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta005
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta006
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta007
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta008
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta009
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta010
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta011
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta012
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta013
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta014
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta015
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta016
SGP 2012 -koncert basbaritonosta Juana Vasleta017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava